Noua lege a pensiilor. Când te poţi pensiona în funcţie de anul naşterii

Ultima actualizare:

    Noua lege a pensiilor, publicată recent în Monitorul Oficial, stabileşte gradual vârsta de pensionare, în funcţie de anul naşterii şi perioada de contribuţieFOTO: Click!
Noua lege a pensiilor, publicată recent în Monitorul Oficial, stabileşte gradual vârsta de pensionare, în funcţie de anul naşterii şi perioada de contribuţieFOTO: Click!

Noua lege a pensiilor, publicată recent în Monitorul Oficial, stabileşte gradual vârsta de pensionare, în funcţie de anul naşterii şi perioada de contribuţie. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Cum crește punctul de pensie.

Noua lege a pensiilor, publicată recent în Monitorul Oficial, stabileşte gradual vârsta de pensionare, în funcţie de anul naşterii şi perioada de contribuţie.

„Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5”, scrie adevarul.ro.

Anexa nr. 5 VÂRSTE STANDARD... by on Scribd

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

”Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. În perioada eşalonării vârstelor standard de pensionare, femeile pot opta pentru pensionare la împlinirea vârstei de 63 de ani sau la vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5”, scrie adevarul.ro.

Noua lege a pensiilor. Cum crește punctul de pensie

Legea, în integralitatea ei, se aplică din data de 1 septembrie 2021, până atunci aplicându-se anual doar creşterea punctului de pensie.

Valorile punctului de pensie sunt următoarele:  

a)la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;  

b)la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;  

c)la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.

La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă este de 75 lei.

Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Citește și

Mulți pensionari trăiesc la limita decenței. «Nişte mincinoşi. N-am văzut nici un ban în plus la pensie»

Uite când poți să cumulezi pensia cu salariul!

image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net