Noua tulpină de coronavirus infectează inclusiv copiii, sunt de părere experții și specialiștii englezi, care au observat cum se comportă mutația Covid-19 ce face în prezent ravagii în sudul Marii Britanii.


Noua variantă a coronavirusului care se răspândește rapid în Marea Britanie a suferit mutații ce fac copiii la fel de predispuși la infectare ca și adulții, spre deosebire de tulpinile anterioare, au spus, luni, experții în medicină englezi, transmite Reuters citat de HotNews.

Experți englezi: „Noua tulpină de coronavirus, cu până la 70% mai transmisibilă”

Oamenii de știință din grupul de consilieri ai guvernului britanic NERVTAG, ce studiază noua variantă a Sars-Cov-2, spun că aceasta a devenit rapid tulpina dominantă din sudul Regatului Unit și ar putea să devină repede dominantă în toată țara. „Avem un grad mare de certitudine că această variantă are un avantaj din punct de vedere al transmiterii față de alte variante ale virusului din Marea Britanie”, a declarat Peter Horby, profesor de boli infecțioase la Universitatea Oxford și președinte al NERVTAG. 

Apariția noii tulpini, despre care unii cercetători spun că este cu până la 70% mai transmisibilă, a făcut ca multe țări să-și închidă legăturile cu Marea Britanie, inclusiv România,  iar mari părți din Regatul Unit au intrat în restricții severe pentru perioada de Sărbători. Wendy Barclay, profesor și specialist în virusologie la Colegiul Imperial, a spus că printre mutațiile noilor variante sunt și unele ce privesc modul în care Sars-Cov-2 intră în celulele umane, ceea ce ar putea însemna că și ”copiii sunt, poate, la fel de sensibili la virus ca adulții”. „De aceea, ținând cont de tiparele manifestate, este de așteptat ca mai mulți copii să fie infectați”, a mai spus Barclay.

copil-cu-masca.jpg

Copil care poartă mască de protecție împotriva covid-19
Copiii se pot infecta și ei cu noul tip de Coronavirus

Neil Ferguson, Colegiul Imperial din Londra: „Mutația are o tendință mai mare de a infecta copiii”

Profesorul Neil Ferguson, de la Colegiul Imperial din Londra, a declarat, luni, 21 decembrie, că datele strânse până acum arată că noua tulpină de coronavirus răspândită în sud-estul țării are o rată de infecție semnificativ mai mare din punct de vedere statistic în rândul copiilor decât tulpinile cunoscute până acum, transmite The independent. „Există indicii că are o tendință mai mare de a infecta copiii. Acest fapt ar putea explica unele diferențe. Nu am stabilit niciun fel de cauzalitate, însă putem vedea schimbările în datele existente”, a spus el. 

neil-ferguson.jpg

Neil Ferguson
Neil Ferguson, profesor la Colegiul Imperial din Londra, a afirmat că, în prezent, în Anglia se înregistrează o creștere a numărului de îmbolnăviri cu noua tulpină Covid în rândul copiilor
Sursa foto: BBC

Ferguson a mai explicat că în ultimele 5-6 săptămâni cercetătorii au văzut că proporția copiilor sub 15 ani infectați cu noua tulpină este semnificativ mai mare decât cu celelalte tulpini ale virusului. „Nu spunem că este un virus care îi atacă în mod special pe copii, însă știm că COVID nu era așa de eficient în a-i afecta pe copii precum pe adulți”, a menționat și cercetătoarea Wendy Barclay, membru într-un grup de experți care consiliază Guvernul britanic. Ea a mai spus că noua tulpină poate să se conecteze mai ușor cu celulele umane pentru a le infecta, ceea ce înseamnă că dacă până acum virusul se „chinuia” să îi infecteze pe copii, acum ei pot fi infectați cam la fel de ușor precum adulții. Acum, oamenii de știință vor să studieze dacă vaccinurile aprobate până acum vor fi eficiente și împotriva noii tulpini.

mihai-dimian.jpg

Mihai Dimian
Mihai Dimian, prorectorul Universității Suceava, a început deja demersurile pentru a stabili dacă mutația Covid-19 a ajuns în tara noastră
Sursa foto: Adevărul

Cum aflăm dacă mutația Covid-19 a ajuns în România

Nu se știe deocamdată cât de mult s-a răspândit noua tulpină a coronavirusului în Europa, dar comisia europeană le cere tuturor țărilor membre UE să facă eforturi pentru prevenirea răspândirii acestei noi forme a virusului. Cel mai important lucru este ca laboratoarele din fiecare țară să analizeze și să secvențieze virusul în urma testelor PCR. În românia, acest lucru se face la Universitatea din Suceava. Mihai Dimian, prorector al universității spune că am putea afla și noi dacă noua tulpină circulă în România. El a afirmat că a trimis deja solicitări la Timișoara și Craiova pentru ca autoritățile din aceste orașe să trimită probe ale unor persoane sosite din Marea Britanie în ultimele două săptămâni. Rezultatele le vom avea, cel mai probabil, după Revelion, transmite Mediafax. 

 
 
Loading...