Noul „semafor” de funcționare a școlii, din 8 februarie. Ce se întâmplă în fiecare scenariu

Ultima actualizare:

    Din 8 februarie, semaforul „va arăta verde” pentru majoritatea școlilor din RomâniaFoto: Shutterstock
Din 8 februarie, semaforul „va arăta verde” pentru majoritatea școlilor din RomâniaFoto: Shutterstock

Majoritatea școlilor din România se vor redeschide din 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea, a anunțat președintele Klaus Iohannis. Se va păstra sistemul descentralizat, care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate, dar „semaforul” celor trei scenarii va avea reguli noi.

Veste bună pentru copii, părinți și profesori. Se va reveni pe băncile școlii, diferit de la localitate la localitate, în funcție de cele trei scenarii: roșu, galben și verde. Totuși, culorile vor avea, din 8 februarie, o semnificație puțin diferită.

Se renunță de tot la sistemul hibrid

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că se renunță total la sistemul hibrid din scenariul galben, în care jumătate dintre elevii unei clase învățau acasă și jumătate la școală: „Sistemul hibrid dispare complet. Experiențele din educație mi-au arătat că nu este eficient”, a spus ministrul. Iată ce reprezintă acum culorile „semaforului”!

Toate sondajele au arătat că elevii își doresc să revină în bănci
Toate sondajele au arătat că elevii își doresc să revină în bănci
  • Scenariul verde: localitățile au o rată de infectare de până la 1/1.000 de locuitori - toți elevii merg fizic la școală.
  • Scenariul galben: rata de infectare e între 1 și 3 la mia de locuitori – merg la școală copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și elevii din ani terminali (clasele a VIII-a și a XII-a). Toți ceilalți – online.
  • Scenariul roșu: rata de infectare e de peste 3 la mie – noutatea este că vor merge în continuare în instituțiile de învățământ copii de grădiniță și cei din ciclul primar. Restul, stau acasă. „La început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare”, a spus Iohannis, citat de edupedu.ro.
  • Scenariul 100% online: atunci când rata de infectare depășește 6 la mie. Localitatea se carantinează și absolut toți copiii stau acasă, școlile se închid și se revine la online.

Șeful statului a precizat joi seara că o decizie finală va fi luată la 2 februarie, iar școlile se deschid doar în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut în ultimele săptămâni. În cazul învăţământului universitar, decizia va fi luată la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, în virtutea autonomiei universitare.

image
image
image
image
image
image
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net