Nu cumpăraţi carne de miel fără ştampilă ovală!

Ultima actualizare:

    Carnea trebuie să aibă ştampilă, de formă ovală
Carnea trebuie să aibă ştampilă, de formă ovală

Aveţi mare grijă de unde faceţi cumpărăturile pentru masa de Paşte! Cel mai bine este să mergeţi în magazinele autorizate. Dar şi în acestea trebuie să fiţi vigilenţi şi să luaţi numai dacă produsele sunt în termen de garanţie şi au fost depozitate corespunzător. Click! vă prezintă câteva sfaturi utile de la veterinari.

Începe nebunia cumpărăturilor pentru Paşte. Va fi aglomeraţie în magazine, pieţe şi târguri. În goană, s-ar putea să omitem să ne mai uităm la etichetele produselor, la vânzători şi modul de prezentare. Ca să nu aveţi surprize neplăcute, cumpăraţi numai din spaţii sau magazine autorizate sanitar veterinar. Asta înseamnă că atât carnea, cât şi alte produse tradiţionale, au fost verificate şi nu vă pun sănătatea în pericol. Iată ce trebuie să ştiţi:

Carnea de miel sau ied

Se poate vinde doar dacă e însoţită de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate. Carnea trebuie să aibă ştampilă, de formă ovală, de dimensiunile de 6,5/4,5 cm, pe care să scrie cu majuscule ”ROMÂNIA” sau codul ţării de unde provine şi codul veterinarului care a autorizat produsul. Ca să fiţi sigur că ce aţi cumpărat este cu adevărat miel şi nu alt animal, verificaţi urechile şi dinţii. E bine să ştiţi că mieii au dinţi doar pe maxilarul inferior. 

Ouăle

Trebuie să provină din ferme autorizate şi controlate sanitar veterinar, să fie transportate cu maşini speciale, apoi depozitate şi comercializate cu respectarea normelor de igienă şi temperatură.

Laptele şi produsele din lapte

 Vânzarea se poate face doar dacă produsele sunt înregistrate. Pro-ducătorii care vând direct lapte crud în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate ale animalelor. Brân-zeturile pot fi expuse la vânzare în spaţiile special amenajate în pieţe şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică). Brânzeturile trebuie protejate împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare, în recipiente din material plastic sau pungi din plastic incolore. Produsul cumpărat trebuie ambalat în pungi din plastic alimentar ori în hârtie cerată. Laptele şi produsele din lapte trebuie să fie însoţite de informaţii scrise: denumirea produsului, numele produ-cătorului, locul producerii, data obţinerii.

Produse de panificaţie

Cozonacii, prăjiturile, produsele de panificaţie, legumele de sezon trebuie cumpărate  din spaţii amenajate şi autorizate.

Vopsea de ouă

Cumpăraţi numai din locuri autorizate şi verificaţi termenul de valabilitate. La vopsirea ouălor nu folosiţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile, care pot fi toxice.

Produse de patiserie

Spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute. Produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricaţiei.

Vin

Nu vă lăsaţi “ademeniţi” de vânzătorii din pieţe care vând produsele în recipiente din plastic refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor de sticlă pentru a dovedi “calitatea naturală” a produsului. Verificaţi etanşeitatea recipientelor. Vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului uman.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net