Nu e păcăleală! De 1 aprilie, un nou val de scumpiri

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Avem scumpiri de sfârşit de an, de început de an, de sezon sau de lună. După valul de scumpiri din luna ianuarie, acum suntem loviţi cu noi majorări de preţuri. Pe toate palierele! De astăzi, vom plăti mai mult pentru ţigări, bere, paşapoarte, dar intră în vigoare şi coplata. Click! îţi arată care sunt scumpirile de început de aprilie.

Ţigările mai scumpe cu 0,4 bani

Ţigaretele s-au scumpit de la începutul anului, în medie cu 4%, iar de astăzi preţul este şi mai mare. Un pachet de ţigări a ajuns să coste până la 14,5 lei, după ce accizele s-au majorat mai repede cu trei luni, de la 1 aprilie, în loc de 1 iulie, la un nivel total de 81,78 euro/mia de ţigarete.

Majorarea accizelor aferentă anului 2013 înseamnă o creştere cu cel puţin 10% a preţului final la ţigările din magazine.

De astăzi, preţul ţigărilor e mai mare cu 0,4 bani.

Berea, mai scumpă

Şi acciza la bere va creşte, de azi, de la 0,748 euro/hl/1 grad Plato la 0,8228 euro şi de la 0,43 euro la 0,473 euro în cazul producătorilor independenţi cu o capacitate de producţie anuală ce nu depăşeşte 200.000 de hectolitri.

Bere + 2%

simeon stalpnicul png

Plătim la externarea din spital

Tot de azi, pacienţii care se vor externa din spital vor plăti între 5 şi 10 lei, deaorece intră în vigoare coplata. Taxa se va plăti o singură dată, la momentul externării din spital, indiferent de numărul zilelor de spitalizare. Sunt exceptaţi de la coplată pacienţii internaţi în compartimentele de îngrijiri paliative, bolnavii psihic care sunt internaţi obligatoriu, cei care sunt spitalizaţi prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, pacienţii care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pacienţii care sunt spitalizaţi de urgenţă..

simeon stalpnicul png

Taxe de pod mai mari

Se majorează taxele de pod la Feteşti - Cernavodă şi la Giurgeni - Vadu Oii. Pentru podul Feteşti - Cernavodă, costul unei treceri pentru autoturisme şi vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone va urca la 13 lei, iar în cazul celor cu masa totală maximă autorizată de cel puţin 12 tone, taxa pentru o trecere va fi majorată la 91 lei, potrivit Agerpres.

În cazul podului Giurgeni - Vadul Oii, taxa pentru o trecere în cazul autoturismelor şi vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone creşte la 11 lei. În cazul vehiculelor cu minimum patru axe şi masa totala maximă autorizată de minimum 12 tone, taxa pentru o trecere va fi de 64 de lei.

S-au scumpit şi paşapoartele

Taxele de emitere a paşapoartelor sunt mai mari începând de astăzi. Potrivit Direcţiei Generale de Paşapoarte, doar două tipuri de paşapoarte vor costa mai mult, respectiv paşaportul simplu temporar (100 de lei faţă de 84 de lei) şi paşaportul electronic simplu (adulţi şi minori peste 6 ani) cu valabilitatea 5 ani - preţul va fi de 270 lei faţă de 244 lei.

Pentru paşaportul electronic simplu (minori până în 6 ani) cu valabilitatea 3 ani, preţul rămâne acelaşi, de 244 lei. Taxa consulară, de 32 de lei, rămâne neschimbată. Nici tariful suplimentar pentru eliberarea paşaportului simplu temporar, în valoare de 100 lei, nu se modifică.

Preţul gazelor pentru firme creşte cu 5%

Preţurile gazelor vor fi diferite pentru consumatorii industriali şi cei casnici. Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% anul acesta şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări periodice. Tarifele de furnizare a gazelor naturale sunt majorate de astăzi cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici, iar de la 1 iulie 2013 cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici şi cu circa 8% pentru casnici.

Reducerea TVA la pâine se amână

Deciza politică de reducere a TVA la pâine, de la 24% la 9%, va fi luată până la sfârşitul lunii aprilie, a declarat ieri ministrul agriculturii, Daniel Constantin, deşi un document al Ministerului Finanţelor arată că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ, informează Mediafax. La rândul său, ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, a spus ieri că TVA la pâine va fi redusă, începând cu luna iulie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net