Nu-i de glumă cu cancerul! Fă-ți gratuit testul Papanicolau

Ultima actualizare:

    Probele testului Papanicolau ajung rapid în laborator
Probele testului Papanicolau ajung rapid în laborator

O dată pe an este obligatoriu ca orice femeie să-și facă testul Babeș-Papanicolau. Acesta identifică precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase.

Testul Babeș-Papanicolau a salvat milioane de vieți până acum și le-a permis doctorilor să trateze și să îndepărteze complet cancerul de col uterin înainte ca acesta să se răspandească în tot corpul.

De la descoperirea metodei de către doctorul  George Papanicolaou, în anul 1928,  și introducerea în practica curentă, utilizarea testului a redus numărul de decese datorate cancerului de col uterin cu peste 75%.

Ce presupune testul Papanicolau

Proba presupune recoltarea din uter pe o periuță specială a celulelor de la nivelul colului uterin. Este o metodă nedureroasă de recoltare, apoi celulele se trimit la un laborator de anatomie patologică pentru a fi analizate la microscop de către un medic specializat anatomopatolog.

Multe clincii fac testul gratuit, pentru că țara noastră este pe locul întâi în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.

În fiecare an, sunt diagnosticate peste 3.000 de cazuri noi, aproximativ 50% dintre ele  fiind depistate când boala a ajuns deja într-un stadiu avansat.

La Complexul Caraiman testul Papanicolau se face gratuit

Complexul Multifuncțional Caraiman a început o campanie de tastare pentru femeile din sectorul 1. Recoltările se fac zilnic, de luni până vineri, iar programările se pot face direct la sediul Complexului Multifuncțional Caraiman, din strada Caraiman 33A, sector 1, București sau la numărul de telefon: 021.2244073.

Complexul Caraiman se află în sectorul 1 al Capitalei
Complexul Caraiman se află în sectorul 1 al Capitalei

Complexul Multifuncțional Caraiman este primul centru medical deschis în România de o autoritate locală, care oferă servicii gratuite locuitorilor. Acesta dispune de cabinete dotate cu aparatură de ultimă generație: ginecologie, planificare familială, oftalmologie, urologie, oncologie, stomatologie, dermatologie, radiologie, cardiologie și ORL, etc. Pentru mai multe detalii legate de serviciile oferite puteți accesa site-ul www.cmcaraiman.ro.

Cum trebuie să te pregătești pentru testul Papanicolau

Pentru ca înterpretarea testului să fie cât mai adecvată, se recomanda următoarele:

  • Programează-te între zilele 10-14 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruației);
  • Nu utiliza spălături vaginale, ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale cu 48 de ore înainte de recoltare;
  • Evită contactul sexual 48 de ore înainte de recoltare.

Citește și:

https://www.click.ro/utile/sanatate/cancerul-de-col-uterin-poate-fi-prevenit

https://www.click.ro/utile/sanatate/ce-simptome-are-cancerul-ovarian-boala-care-rapus-o-pe-edith-gonzalez

https://www.click.ro/news/national/trei-tipuri-de-cancer-ucid-femeile-din-romania-mii-de-vieti-ar-putea-fi-salvate-cu-un

https://www.click.ro/utile/sanatate/tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-hpv-doar-o-femeie-din-trei-risca-sa-dezvolte-cancer

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net