Nu mâncaţi mere de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul! Superstiții de sărbătoarea din 29 august

Ultima actualizare:

În 29 august, creştinătatea prăznuieşte cu evlavie şi tristeţe moartea martirică a Prorocului Ioan Botezătorul, sfântul care L-a botezat pe Domnul Iisus în râul Iordanului. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an.

Ioan Botezătorul este cel mai mare profet al Vechiului Testament şi Sfântul care a făcut trecerea spre Noul Testament, care-l vesteşte pe Mântuitorul cel Înviat.

În jurul acestei sărbători, în toate zonele ţării s-au păstrat, din vremuri îndepărtate, numeroase tradiţii care să atragă sporul în casa celui care le împlineşte şi să alunge paguba şi bolile din căminele creştinilor. De asemenea, în această zi se aduc ofrande rudelor plecate la viaţa veşnică.

Nu consumaţi fructe şi legume rotunde

Potrivit tradiţiei, în această zi, cunoscută în popor şi sub numele de Sfântul Ioan Cap Tăiat, se ţine post aspru. Ni se cere să postim în această zi, pe de o parte ca să nu ne asemănăm cu Irod, care din cauza ospăţului fără măsură a cerut ca Salomeea să-i danseze şi drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe de altă parte, ca să ne asemănăm cu viaţa înfrânată a lui Ioan. Există persoane care au susţinut că ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul prefigurează Vinerea Patimilor. Şi după cum postim în fiecare vineri, ca zi a răstignirii Domnului, tot astfel se cuvine să postim şi în această zi.

Totodată, praznicul aduce cu sine o seamă de interdicţii: pentru menţinerea sănătăţii este bine să nu se consume fructe rotunde -mere, pere, prune şi nici căpăţâni de usturoi. În ajunul sărbătorii şi în ziua praznicului nu se mănâncă preparate din varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe o căpăţână de varză, de şapte ori, şi iar a înviat.

Evitaţi alimentele de culoarea sângelui

Dintr-un sentiment de pioşenie pentru moartea martirică a Prorocului Ioan, nu se mănâncă fructe şi legume de culoare roşie, nu se bea vin roşu şi nici o băutură de culoare roşie, pentru că aceste alimente amintesc de sângele vărsat de Proroc în timpul decapitării sale.

Persoanele grav bolnave trebuie să ajuneze sau să mănânce doar struguri în ziua praznicului. Se spune că prin împlinirea ritualului, bolnavii  se vindecă de bolile moştenite din familie.

Nu folosiţi cuţite sau furculiţe

În ziua praznicului se sfinţesc la biserică mere, pere, struguri şi castraveţi. Aceste alimente se împart oamenilor săraci, în amintirea rudelor decedate, dar nu se pun pe tipsie (tavă mare, rotundă), aşa cum a fost pus capul Botezătorului, după decapitare. 

În acelaşi timp, în gospodării nu se folosesc obiectele ascuţite: cuţite sau furculiţe. Chiar şi pâinea se rupe cu mâna.

Se împlineşte Postul de la «cruce la cruce»

Începând din această zi şi până la 14 septembrie, când se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci, persoanele care au săvârşit păcate mari este bine să postească. Potrivit moralei creştine, postul acesta de purificare spirituală aduce linişte sufletească şi sănătate.

În afara posturilor de lungă durată, sunt şi posturi de o zi:- miercurea, ziua în care Mântuitorul a fost vândut;

- vinerea, ziua în care Iisus a fost răstignit;

- pe 14 septembrie - Înălţarea Sfintei Cruci, în amintirea Patimilor Mântuitorului;

- pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, în amintirea postului pe care îl ţineau în vechime catehumenii care urmau să fie botezaţi în ziua prăznuirii Botezului Domnului.

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net