"Nu ne-am spălat niciodată pe dinți. Nu era obiceiul". România, pe ultimul loc în UE la igiena dentară

Ultima actualizare:

Nu prea suntem ”prieteni” cu periuţa şi pasta de dinţi! Statisticile arată că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de produse pentru igiena dentară. Un român consumă pe an doar un tub şi jumătate de pastă de dinţi. Sunt români care nu s-au spălat niciodată pe dinţi sau care preferă sarea, bicarbonatul şi ceaiul de muşeţel, în cel mai bun caz.

În judeţul Botoşani, de exemplu, unde doar 83 de medici stomatologi deservesc o populaţie de aproximativ 300.000 de locuitori, sunt oameni care nu s-au spălat niciodată pe dinţi. ”Am avut contact cu elevi din mediul rural unde le-am ţinut ore de igienă dentară, le-am explicat despre periajul dentar, despre prevenţie şi apariţia cariilor dentare. Nu ştiau despre toate aceste lucruri. Am văzut o statistică în care, în medie, se spală o dată la trei zile pe dinţi. Câteodată, nici nu folosesc periuţa de dinţi sau nu se spală deloc. Am întâlnit situaţii în care periuţa de dinţi era folosită de mai mulţi membri ai familiei”, a declarat pentru adevarul.ro medicul Dana Lăzăruc. 

Situaţia este confirmată de botoşănenii din mediul rural. Mai ales cei în vârstă recunosc, cu seninătate, că fie nu s-au spălat niciodată pe dinţi, fie au făcut-o foarte rar, la ocazii foarte speciale. Un sătean se laudă că nu s-a spălat niciodată pe dinţi. Este adevărat că a rămas fără dantură. Mai are doar doi dinţi. Evident, dă vina pe o boală bizară, şi nu pe lipsa igienei orale. ”Nu m-am spălat niciodată. Nu era obiceiul. Dar am avut şi o boală aşa, de tot mi-au mai căzut din dinţi şi nu mai avea rost să-i mai spăl”, spune botoşăneanul, din satul Victoria, comuna Stăuceni. În cel mai bun caz, oamenii din satele Botoşaniului folosesc metode ”tradiţionale” pentru igiena orală: ceaiul de muşeţel, apa curată, sarea, bicarbonatul şi, aşa cum ne spune un sătean din zona Răchiţi, chiar şi rachiul. ”O samă se spală pe dinţii, alţii nu. Cei mai mulţi nu se spală. Ei se spală cu băutură şi ţigări”, spune botoşăneanul. 

Chiar şi în aceste condiţii, unii săteni au o dantură impecabilă. Reprezentanţii DSP spun că uneori hrana sănătoasă de la ţară, reuşeşte în parte să compenseze la unii săteni. ”Oamenii la ţară mai mănâncă mere, beau lapte, în general mănâncă sănătos şi îşi păstrează uneori dantura sănătoasă”, spune medicul Corneliu Saradan. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net