«Nu pun nimic în gură până nu apune soarele»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Nici un dumicat de pâine sau o gură de apă cât e ziua de lungă! Doar rugăciuni şi numai fapte bune, în special ajutoare pentru oamenii sărmani. Aşa îşi petrec musulmanii cele 30 de zile de Ramadan, atât cât ţine postul lor în cursul unui an.

„Citim din Coran zilnic. În perioada Ramadanului trebuie să ne rugăm cât mai mult, cel puţin de 40 de ori pe zi. Este luna sfântă, în care cel mai important lucru e să ai sufletul foarte bun şi să-i ajuţi pe cei săraci", ne-a spus Hilal Ezat, un musulman de 51 de ani, care a ales să trăiască în ţara noastră cu familie cu tot.

A venit în urmă cu 12 ani în România şi s-a stabilit în Bucureşti. L-am găsit într-o zi de vineri la moscheea din cartierul Colentina, acolo unde merge de fiecare dată când vrea să fie mai aproape de Allah.

simeon stalpnicul png

„Cum la ortodocşi duminica este ziua în care se merge la biserică pentru rugăciuni, aşa noi îl slăvim pe Allah în fiecare zi de vineri. În restul săptămânii, dimnieaţa şi seara, după apusul soarelui, venim la moschee pentru rugăciune. Mai ales acum, în timpul Ramadanului, trebuie să fim cât mai aproape de Atotputernicul şi să avem grijă să nu greşim. Nu mâncăm, nu bem, nu ne culcăm cu soţiile în timpul zilei. Nu minţim, nu facem rău nimănui, nici măcar animalelor, nu „admirăm" femeile pe stradă, nu dansăm, iar câştigurile trebuie să fie curate", ne-a mai spus musulmanul.

Şi nu îi este greu să urmeze toate aceste reguli, pentru că le cunoaşte şi le respectă de mic. La o oră după ce apune soarele, Hilal se adună la masă împreună cu soţia sa, Yusra (51 de ani) şi fiul lor de 6 ani, Hamudi. Un băieţel zglobiu, a cărui pasiune sunt jocuile cu maşini pe calculator, dar care nu iese din cuvântul părinţilor. Pe lângă arabă, vorbeşte destul de bine româna şi engleza, pe care le aprofundează cu ajutorul meditatorilor.

Până pe 15 august, Postul Sfintei Marii

De la 1 august, pentru creştinii ortodocşi a început Postul Sfintei Marii, care ţine până pe 15 august. În timpul acestor două săptămâni, cei care postesc nu au voie să mănânce produse de origine animală şi lactate: carne, ouă, brânză, precum şi toate preparatele care le conţin.

Totodată, în această perioadă sunt interzise nunţile şi botezurile. Pe 6 august, de Schimbarea la Faţă, este dezlegare la peşte, untdelemn şi vin.

Click! spune

Anul acesta, Ramadanul a început pe 20 iulie şi se termină pe 18 august. Hilal şi Yusra respectă toate regulile postului, în ciuda faptului că femeia este o bucătăreasă desăvârşită. Nu le este dificil nici să nu bea apă, pentru că au fost „căliţi" la temperaturi de 60ºC în Irak, ţara de unde provin.

image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net