Nu purtați măști cu supapă! Avertisment de la Ministerul Sănătății

Ultima actualizare:

    Măștile cu supapă nu sunt recomandatefoto: Facebook / Ministerul Sănătății
Măștile cu supapă nu sunt recomandatefoto: Facebook / Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a transmis, luni seara, o informare cu privire la măștile cu supapă, acestea nefiind recomandate populației pentru a evita răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Măștile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus. Aceste măști sunt destinate lucrătorilor industriali pentru a preveni respirația prafului și particulelor în timp ce supapa se închide la inhalare. Cu toate acestea, supapa se deschide la expirare, permițând virusurilor să treacă prin deschiderea supapei. Astfel, organizațiile internaționale recomandă ca aceste măști să nu fie purtate în pandemie din cauza riscului ca particulele virusului SARS-CoV-2 să fie răspândite, ducând astfel la posibilitatea infectării altor persoane.

Tipurile de măști recomandate sunt:

  • Măștile care acoperă în întregime nasul și gura;
  • Măștile din țesătură cu cel puțin două straturi, care se pot spăla și refolosi;
  • Măștile care au o sârmă de metal la nivelul nasului și care nu permit astfel ieșirea aerului prin partea superioadă a măștii;
  • Măștile care se așază bine pe părțile laterale ale feței și care nu prezintă spații pe unde pot pătrunde/elimina particule.

Care sunt diferențele dintre măștile FFP1 / FFP2 / FFP3

Site-ul de specialitate bizmed.ro a explicat diferența dintre măștile de protecție care se găsesc pe piață.

Masca de protecție FFP1

Măștile respiratorii (ceea ce înseamnă că sunt confecționate dintr-un material conceput pentru a filtra aerul sau impuritățile) se bazează pe un sistem de clasificare ce indică cât de multă protecție oferă. Primul este FFP1, care protejează împotriva materialelor în concentrații de până la 4x OEL (limite de expunere ocupationala) sau 4x APF (factor de protecție alocat). Acestea sunt cea mai accesibilă opțiune și pot fi gasite peste tot. Masca FFP1 se mai numește masca igienică, de unică folosință.

Masca de protecție FFP2

Următorul este FFP2 (sau KN95) și acestea oferă mai multă protecție decât FFP1, la concentrații de până la 12x OEL sau 10x APF. Ele sunt echivalentul european al măștilor respiratorii N95 utilizate în SUA și acest tip îndeplinesc îndrumările de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aceste măști sunt ceva mai scumpe, dar și mai eficiente.

Masca de protecție FFP3

Măștile care oferă cel mai înalt nivel de protecție sunt FFP3, care protejează împotriva materialelor în concentrații de până la 50x OEL sau 20x APF. Aceasta este substanțial mai mare decât FFP1 și pot bloca atât aerosoli lichizi cât și solizi. Ghidurile actuale ale OMS stipulează măști de față FFP3 pentru controlul infecțiilor cu virus și bacteriene atunci când contagiunea este răspândită prin tuse și strănut (cum ar fi cu coronavirus). De asemenea, sunt deseori utilizate de către profesioniștii din domeniul sănătății atunci când manipulează substanțe chimice periculoase. Sunt și cele mai scumpe.

Citește și:

FOTO Masca specială pe care a purtat-o Florin Cîțu la ședința de Guvern. Conține nanofibre și se autosterilizează

Ce măşti ne protejează cu adevărat de COVID - 19. MApN a făcut ghidul complet

Măștile de protecție. 8 lucruri pe care trebuie să le știe toată lumea

image
image
image
image
image
image
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net