Posibilitatea românilor de a opta pentru mutarea banilor de pensie privată de la Pilonul II la sistemul pensiilor de stat, adică la Pilonul I, a fost eliminată, măsura fiind conţinută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 1/2020, care se aplică de la 9 ianuarie, conform avocatnet.ro.


„O persoană participantă la un fond de pensii poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, să se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deţinute până la data transferului rămân în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată”, prevedea legea, aceasta fiind dispoziţia care a dispărut.

Pentru a-şi motiva decizia, reprezentanţii Guvernului au explicat că opţiunea mutării banilor s-a dovedit a fi inutilă. „La data de 31 octombrie 2019, datele statistice arată că doar 397 de participanţi au solicitat retragerea de la fondurile de pensii private, din aproximativ 7,4 milioane de participanţi”, au susţinut guvernanţii. 

 
 
Loading...