6 mistere ale gestului făcut de Elena Udrea în Parlamentul României

Ultima actualizare:

    Blonda lui Băsescu s-a inspirat de la mafioţi, de la cămătari sau de la masoni când şi-a dus degetul arătător la nas? Elena Udrea, luni seară, Parlamentul României. Gestul ei nu a trecut neobservat de fotoreporteri şi cameramaniFoto: Mediafax
Blonda lui Băsescu s-a inspirat de la mafioţi, de la cămătari sau de la masoni când şi-a dus degetul arătător la nas? Elena Udrea, luni seară, Parlamentul României. Gestul ei nu a trecut neobservat de fotoreporteri şi cameramaniFoto: Mediafax

Elena Udrea nu trece neobservată oriunde s-ar afla. Aşa s-a întâmplat şi luni seara, când a încercat să convingă parlamentarii să nu voteze pentru arestarea sa. După ce şi-a terminat discursul, a căutat camerele de luat vederi, s-a uitat direct în cadru şi a făcut un gest cu degetul la nas. Ce a vrut să transmită şi cui? Click! îţi spune ce se află în spatele acestui gest.

După mai bine de 9 ore în care şi-a studiat dosarul şi a fost audiată, Elena Udrea a fost reţinută pentru 24 de ore de procurorii DNA. Ea a fost dusă aseară în arestul Poliţiei Capitalei. Udrea este acuzată că a primit şpagă 500.000 de euro şi că a făcut trafic de influenţă. O altă acuzaţie adusă fostului ministru este cea de spălare de bani.

Timp de 40 de minute a încercat să-i convingă pe parlamentari să nu aprobe arestarea sa. La final, s-a îndreptat spre fotoliul său de deputat şi, înainte de a se aşeza, a căutat din ochi camerele de filmat ale televiziunilor, a privit direct în cadru, apoi a dus un deget arătător la nas. Gestul neaşteptat şi misterios a fost interpretat în multe feluri: că a transmis un mesaj codat, că a ameninţat ca în filmele cu mafioţi, că ar fi “spus” că nu va vorbi.

“Văd că gestul meu din Parlament în care am dus mâna la nas a creat mare vâlvă şi s-a transformat în subiect de analiză semiotică. În realitate, e un semn pe care l-am făcut unei persoane dragi mie, căreia am vrut să-i transmit că «totul e în regulă»”, a scris deputatul Elena Udrea pe contul său de Facebook, luni, la ora 22.00, când deja deputaţii dăduseră undă verde arestării sale în dosarul «Gala Bute».

Numai că, acelaşi gest l-a făcut şi interlopul Sile Cămătaru, înainte să intre la puşcărie. Atunci, semnul a fost interpretat ca o ameninţare la adresa celor care l-au ”înfundat” pe interlop.

Udrea a venit la DNA ieri la ora 12.00
Udrea a venit la DNA ieri la ora 12.00

Specialiştii în limbajul corpului spun că este, într-adevăr, un mesaj codat între două persoane care au relaţii foarte apropiate, chiar intime. 

Gestul pare că este preluat dintr-un faimos film american, “Cacealmaua”, cu acţiunea în 1973, şi care spune povestea a doi escroci care încearcă să-i întindă o cursă unui şef mafiot. Actorii Paul Newman şi Robert Redford semnalizează între ei, cu degetul la nas.

Şi Sile Cămătaru şi-a atins nasul în 2004 înainte de a intra la puşcărie
Şi Sile Cămătaru şi-a atins nasul în 2004 înainte de a intra la puşcărie

Mâna la nas a fost folosită şi în alte filme cu mafioţi, iar mesajul ar fi fost ”smell fishy”, care se traduce ”miroase a peşte”. Era codul pentru a ameninţa martorii incomozi că vor dormi cu peştii, la fundul oceanului, adică vor muri dacă vorbesc.

O altă interpretare ar fi o trimitere către Omerta, cu crez mafiot de a nu-ţi trăda aliaţii dacă ajungi în spatele gratiilor. ”Dacă va fi bine pentru mine, nu o să vorbesc.” Şi masonii au acest cod al tăcerii.

Senatorul PSD, Daniel Savu, fost ofiţer de contraspionaj, a explicat, la Antena 3, o altă semnificaţie a gestului. “Chiar am studiat limbajul acesta al trupului. Eu am văzut de la început că nu este o privire ameninţătoare. Era o privire încărcată de reproş. Spune «Vezi că n-am vorbit şi te rog să faci totul să mă salvezi». Eu asta cred”, a explicat Daniel Savu, fost ofiţer SRI, şi crede că mesajul i s-a adresat direct lui Traian Băsescu.

Nuţi, uite cum e în arest!

Paul Newman a făcut un  gest similar în filmul cu  mafioţi “Cacealmaua”
Paul Newman a făcut un gest similar în filmul cu mafioţi “Cacealmaua”

Trece prin momente cumplite, pe care nu le-a crezut posibile vreodată. Elena Udrea să ajungă din locuinţa sa luxoasă, în arest? Da, s-a întâmplat marţi seară şi a aflat pe propria piele cum este să trăieşti în 2,14 mp. 

Procurorii DNA au primit luni seară undă verde pentru cercetarea penală a Elenei Udrea. Puteau să o salte dimineaţa la ora 6.00, cu mascaţii, dar nu au făcut-o. Au citat-o marţi, la ora 12.00, la sediul DNA. Preferata lui Traian Băsescu a ajuns cu două minute înainte de ora stabilită, flancată de avocaţi, iar până la închiderea ediţiei nu ieşise de la declaraţii.

În cele câteva ore cât a stat în faţa anchetatorilor, Elena Udrea a aflat acuzaţiile ce i se aduc în dosarul Microsoft şi Gala Bute, precum şi de ce s-a cerut ridicarea statutului de cercetată sub control judiciar.

În celulă pot sta între 3 şi 7 persoane
În celulă pot sta între 3 şi 7 persoane

A fost reţinută pentru 24 de ore, apoi va fi dusă la mandat de arestare pentru 30 de zile. Ajunsă în arestul Poliţiei Capitalei, unde se află şi fostul ei soţ Dorin Cocoş, a lăsat acasă celebrele poşete de lux şi pantofiorii roşii. Nu-i vor folosi la nimic, când va ajunge după gratii. Este aglomeraţie în arestul Poliţiei Capitalei. Sunt 44 de locuri pentru femei, iar la începutul anului erau 49 de ”locatare”, scrie bursa.ro.

Fiecare arestat beneficiază de un spaţiu de 2,14 mp, din celula de 12 mp. Într-o încăpere pot fi cazate 3-7 persoane. În celula sa din arest, va avea acces la baie şi duş şi va avea la dispoziţie un televizor conectat la reţeaua de cablu. Femeile primesc lenjerie de pat, pătură şi produse de igienă personală, adică săpun, hârtie igienică. Ca şi ceilalţi arestaţi, Elena Udrea va beneficia de trei mese pe zi, hrană rece şi caldă, cu două feluri de mâncare şi desert.

Foştii miniştri Vosganian și Ariton, la un pas de arest

Încă doi foști demnitari se pregătesc să dea cu ”subsemnatul” la DNA. Comisia Juridică din Senat au dat ieri aviz pentru cercetarea penală a senatorior Varujan Vosganian și Ion Ariton, pentru fapte de corupție. Va urma, cel mai probabil joi, votul în plenul Parlamentului, pentru ca cei doi să își piardă imunitatea și să poată fi cercetați. Cei doi, foști ministri ai economiei, sunt acuzați de fapte de corupție, Vosganian în dosarul ”gazelor ieftine”, iar Ion Ariton în dosarul Gala Bute.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net