Mai mulți locuitori din comuna Ditrău din județul Harghita au fost nemulțumiți de prezența muncitorilor străini într-o brutărie locală. Oamenii au solicitat Consiliului Local demararea unui referendum pentru a stopa „afluxul” de imigranți.


Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari din Sri Lanka şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni. Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar în zadar, motiv pentru care s-au decis să caute brutari şi în afara ţării.

Localnicii din Ditrău au fost „deranjați” de doi muncitori din Sri Lanka. Pe rețelele de socializare a fost creat un grup care numără deja peste 2.500 de persoane, unde oamenii au scris mesaje pline de ură la adresa muncitorilor și a proprietarilor brutăriei, potrivit Digi24. Unii dintre localnicii au postat mesaje care au incitat la violență. 

La brutăria din Ditrău au lucrat și muncitori din Elveția sau Ungaria, dar nimeni nu a protestat împotriva lor

Localnicilor din Ditrău le este teamă că cei doi muncitori din Sri Lanka vor aduce alți străini în localitate. Oamenii doresc inițierea unui referendum sau interzicerea străinilor în localitate.

„Sunt oameni simpli, normali, curaţi, la fel ca noi”, a spus pentru ETV un angajat al brutăriei.„Am muncit la rândul nostru în străinătate şi ne-au acceptat, la fel trebuie să-i acceptăm şi noi acum”. Patronul susține că brutăria funcționează de 10 ani, timp în care au lucrat angajați din Ungaria și Elveția dar nimeni nu a protestat împotriva lor. Muncitorii din Sri Lanka sunt angajați oficial, cei doi trecând prin toate procedurile necesare. Patronul brutariei a spus că în spatele acuzațiilor sunt doar conflicte personale și rea-voință. Cei doi brutari din Sri Lanka ar fi renunțat la apartamentele închiriate în Ditrău și s-au mutat la Lazarea, o localitate din apropiere, cel mai probabil după ce au aflat de mesajele de amenințare care circulă pe rețelele de socializare.

 
 
Loading...