O femeie, victimă a violenței domestice, va primi 10.000 de euro de la statul român, prin decizia CEDO

Ultima actualizare:

    Româncele, victime ale violenței domestice, pot spera la o decizie în justiție în favoarea lor la Curtea Europeană a Drepturilor OmuluiFoto:Shutterstock
Româncele, victime ale violenței domestice, pot spera la o decizie în justiție în favoarea lor la Curtea Europeană a Drepturilor OmuluiFoto:Shutterstock

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul român, marți, 11 februarie 2020, în urma plângerii unei femei, Gina Aurelia Buturugă, victimă a violenței domestice și cibernetice la plata unei despăgubiri de 10.000 de euro către aceasta.

Gina Buturugă, din Tulcea, a făcut în decembrie 2013 o plângere împotriva soțului ei, spunând că acesta a bătut-o și a amenințat-o că o ucide. A adus și un certificat medico-legal care descria rănile căpătate în urma loviturilor, scrie digi24.ro. După o lună, a făcut o nouă plângere: soțul o lovise, încercând să o determine să renunțe la prima plângere. Femeia a divorțat de soțul ei la sfârșitul lunii ianuarie 2014.

După două luni, femeia a cerut o percheziție electronică, spunând că fostul soț i-a spart conturile de pe rețelele sociale și i-a copiat conversații private, documente și fotografii. În septembrie 2014 a făcut o nouă plângere, pentru violarea corespondenței. Parchetul din Tulcea a clasat însă cazul, arătând că, deși fostul soț a amenințat că o ucide, comportamentul lui nu a fost atât de grav încât să constituie o infracțiune. A clasat și plângerea privind violarea corespondenței electronice. În martie 2014, femeia a obținut în instanță un ordon de protecție, dar s-a plâns că poliția a întârziat punerea în aplicare a acestuia.

În țară, Parchetul clasase cazul, neconsiderând faptele soțului grave

Pe de altă parte, autoritățile au spus că Buturugă nu a cerut prelungirea ordinului de protecție după primele șase luni. Femeia a mai spus că fostul ei soț a urmărit-o pe stradă în 29 octombrie 2015 și l-a acuzat de hărțuire. În răspunsul venit în 2017 de la autoritățile române se arăta că ancheta în acest caz e în desfășurare. Buturugă s-a plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de ineficiența anchetei privind violența domestică, de faptul că securitatea sa personală nu a fost asigurată și de faptul că plângerea privind violarea corespondenței nu a fost luată în considerare.

Conform digi24.ro, Curtea a decis, marți, 11 februarie 2020, că statul român a încălcat Articolul 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) și Articolul 8 (dreptul la respectarea vieții și corespondenței private) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în condițiile în care statul român nu și-a îndeplinit obligațiile. De asemenea, femeia va primi de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale.

image
image
image
image
image
image
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net