O lună de luptă cu noul coronavirus: șase spitale pe butuci, 18 decese și peste 1000 de contaminați

Ultima actualizare:

    Femeie suspectă din Timișoara, preluată în condiții de echipa specialăfoto: Mediafax
Femeie suspectă din Timișoara, preluată în condiții de echipa specialăfoto: Mediafax

România a intrat de joi, 26 martie, în cea de a doua sa lună de luptă contra pandemiei ce a făcut o lume întreagă să tremure. „Războiul sanitar” despre care vorbesc azi mai toți puternicii zilei e de natură să ne pună și mai serios pe gânduri. Oficial, după primele 31 de zile de luptă contra virusului, înregistrăm o statistică deloc încurajatoare: 1029 de persoane oficial infectate, 6151 persoane aflate în carantină, peste 110.000 de români aflați în autoizolare și 18 decese declarate.

Și ne grăbim să tragem mai multe concluzii. În primul rând, virusul în România a venit pe filieră italiană (un investitor italian de 71 de ani însurat cu o româncă și cu afaceri în zona Craiovei e „pacientul 0”, întors între timp și spitalizat la el acasă), dar pare a fi mult mai blând decât cel din „Cizmă”. Azi, România e departe de situațiile dezastruoase înregistrate în țările-surori latine, Italia și Spania.Însă marile întrebări ce se pun sunt legate de sistemul sanitar de la noi, cel pe care-l știm cu toții și despre care președintele Klaus Iohannis spunea mai zilele trecute „că suferă de ani de zile...”.

Nici nu am făcut cunoștință bine cu „colții inamicului” și deja avem o serie de spitale puse pe butuci: Spitalul bucureștean „Dimitrie Gerota”, unde fusese internat un fost ofițer întors contaminat din Israel ce a refuzat să spună adevărul, Spitalul de la Suceava, de unde provine aproape jumătate din numărul deceselor românilor contaminați cu COVID 19 până la 26 martie și peste o sută de cadre medicale contaminate, Spitalul Universitar din București. Dacă adăugăm pe lista mișcările de la Spitalul Județean Iași, cele de la Spitalul Sf. Ioan din Capitală sau pe cele de la Spitalul Militar din Focșani, unde medicii fie au reclamat lipsa echipamentelor, fie s-au contaminat din neștiință, fie au refuzat internări ale celor suspecți de infectare cu COVID 19, îngrijorarea noastră generală capătă proporții. Există și voci care cer Executivului să nu transforme regiunea de nord a Moldovei într-o „Lombardie” locală, aluzie la principalul focar ce a răpit deja mii de vieți în Italia. Însă nici partea de nord-vest a țării nu stă grozav, devreme ce prinicipala poartă de intrare în țară e Curticiul arădean, iar județul Maramureș a intrat în carantină totală. Ca să nu mai vorbim despre cazul de la Constanța, din prima jumătate a lunii martie,unde un senator liberal declarat contaminat cu COVID, soția sa și asistentul acestuia s-au prezentat la spital fără a apela la serviciile izoletei.

Ministrul Sănătății a demisionat azi, 26 martie

Pe de altă parte, am constatat cu toții că nu prea există echipament de protecție nici în farmacii, nici în spitale, cu accent pe mănuși și măști speciale. Nici măcar medicii și asistentele nu se pot lăuda cu acest „lux”, mai necesar ca oricând azi. Stăm prost și la capitolul ventilatoare mecanice, cele care pot face diferența între viață și moarte în cazurile cele mai grave, după cum s-a văzut în special în Italia. Iar dacă e să ascultăm cu atenție și declarațiile din ultimele zile ale medicilor noștri din orice colț al țării, pare că nu există nici măcar un banal și clar protocol de acțiune împotriva virusului.„Testați, testați, testați”, îndemnul la luptă contra COVIDULUI lansat constant de către cei de la Organizația Mondială a Sănătătii, nu are ecou în țara noastră. Fiindcă nu există nici teste, nici prea mulți specialiști! Oficialitățile evită încă să testeze întreg personalul medical din țară, o măsură mai mult decât obligatorie pentru sănătatea noastră generală în aceste condiții.Apoi, ministrul Sănătății, Victor Costache, a demisionat în chiar ziua marcării primei luni de „război”, după ce cu o seară înainte anunțase testarea integrală a bucureștenilor, din „ușă-n ușă”, o utopie fără egal în vremuri de pandemie.Așa că principala „armă” a românului e cea a izolării în propria casă. O „armă” pe care mulți au refuzat-o însă, după cum am văzut și în Wuhan-ul chinez, și în Lombardia italiană și în Madrid, Paris, Londra, Delhi sau New York.

Citește și:

De ce și-a dat ministrul Victor Costache demisia. Inițiativa testării bucureștenilor l-ar fi înfuriat pe premierul Orban

Record de pacienți vindecați de coronavirus la Timișoara! Ce schemă de tratament folosesc medicii de acolo

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Flacara olimpica Facebook jpg
cuplu cearta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net