Julieta Szonyi a strălucit în tinerețe cu roluri de care ne amintim cu plăcere și astăzi: Adnana din filmul ”Toate pânzele sus” și ”Felix și Otilia”. Actrița interzisă în vremea comuniștilor a împlinit 69 de ani și nu mai joacă de mulți ani. I-au oferit doar roluri mici după 1990.


Julieta Ghiga Szönyi avea doar 23 de ani când a jucat un rol important: Otilia, din filmul ”Felix și Otilia”. Era studentă în anul III. La patru ani distanță, este distribuită într-un serial foarte îndrăgit de generații de spectatori: ”Toate pânzele sus”. Românii au apreciat imediat frumusețea, ochii mari și trupul firav. Era ”o apariție”.

Când era mică, voia să se facă balerină, dar părinții nu au lăsat-o. Mai târziu, a vrut să se facă artistă, dar mama a trimis-o la cursuri de stenografie. La Teatru a intrat abia din a treia încercare.

felix-si-otilia.jpg

felix otilia
La 23 de ani, Julieta Szonyi a debutat cu rolul Otiliei, din filmul ”Felix și Otilia”
FOTO: cinemarx.ro

adnana.jpg

adnana
Rolul Adnana a făcut-o celebră pe Julieta Szonyi

Julieta Szonyi a povestit pentru ziarul ”Adevărul” cum a primit rolul Adnana, din ”Toate pânzele sus”. ”M-au chemat la probe, şi am vrut să intru în personaj, aşa cum îl credeam eu din carte. În birou era domnul Mircea Mureşan (n.r. regizorul serialului) şi sub birou câinele, Lăbuş. Am spus bună ziua şi deodată nu a mai avut cu cine să vorbească, căci m-am băgat sub birou şi mă ocupam de căţel. Am filmat aproape un an, dar s-a filmat mult, constant, în portul Tomis din Constanţa. După care s-a filmat în Bulgaria şi la Sinaia”, a povestit actrița.

În total, a jucat în 11 pelicule, iar la un moment dat a fost interzisă de regimul comunist. Nu a aflat din ce motive, dar numele ei apărea pe o ”listă neagră”. De altfel, niciodată nu a avut permisiunea să iasă din țară. După 1990, a primit din ce în ce mai puține roluri, cele mai multe minore.

”De când sunt pensionară, timpul meu s-a strâmtat. Când nu ai obligaţii, faci totul fără grabă”, a spus Julieta Szonyi, pentru ziarul ”Adevărul”.

 
 
Loading...