O româncă ar putea deveni sfântă! Papa a semnat actul

Ultima actualizare:

    Veronica Antal sursa foto: adevarul.ro
Veronica Antal sursa foto: adevarul.ro

Papa Francisc a semnat decretul prin care recunoaşte martiriul Veronicăi Antal, o tânără din Neamţ care a murit în urmă cu 60 de ani, în urma unei crime odioase.

Biserica Catolică decide pentru prima dată în istorie să beatifice o femeie din România. Veronica Antal a murit în 1958, în judeţul Neamţ, după ce a fost înjunghiată de 42 de ori de un individ care a vrut să o violeze. Avea doar 23 de ani. Tânăra şi-a apărat cu preţul vieţii legământul de castitate pe care îl făcuse faţă de preot. După moartea ei, oamenii au numit-o “Crinul însângerat”, relatează stirileprotv.ro. 

Acum, Papa Francisc a semnat decretul prin care recunoaşte public martiriul femeii, care va fi proclamată ca “Fericită”.

Veronica Antal a trăit în comună Botești din Neamţ. A fost mereu o fată cuminte şi sfioasă, şi încă din adolescenţă şi-a dorit să ia calea mănăstirii. Din cauza comuniştilor, în Moldova vremii sale nu mai exista nicio mânăstire catolică.

Pr. Cornel Cădar, Dieceza de Iaşi: “Ea şi-a propus să trăiască viaţa de maicuță acasă la ea. Avea o grijă deosebită de cei din sat, de copii. In fiecare zi mergea la liturghie şi se împărtăşea. 8 kilometri în fiecare zi”.

Pe 24 august 1958, tânăra se întorcea pe jos de la slujba de la biserica aflata la cativa kilometri distanta de sat, cand a fost atacata brutal. Criminalul care a vrut să o batjocorească a înjunghiat-o, apoi a plecat, crezând că a ucis-o. S-a întors mai târziu şi când a văzut că femeia era în agonie, a continuat să o lovească în neştire.

Veronica a strâns rozariul în mana până în ultima clipă. În mintea fratelui său sunt încă proaspete imaginile terifiante cu tânăra prăbuşită într-o baltă de sânge: “Eu am găsit-o cu faţa în jos şi cu o cruce de porumb pe ea. Şi acum îmi amintesc cu ce bluză era şi ce batic, deşi sunt atâţia ani de atunci”.

Localnicii au început să vorbească apoi despre ea ca despre o sfântă. Locul în care Veronica şi-a găsit sfârşitul este marcat de un mic monument. În fiecare an, pe 24 august, credincioşii din zona vin aici pentru o slujbă de pomenire. Localnicii care au cunoscut-o pe tânăra spun că amintirea ei este încă vie.

Vinerea trecută, Papa Francisc a semnat decretul de recunoaştere publică a martiriului. Veronica Antal devine astfel prima femeie din România pe care Biserica Catolică o va proclama Fericită. Beatificarea este prima treaptă, înainte de sanctificare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net