”O să mă înjure tot poporul român”. Soluția lui Augustin Zegrean pentru a putea fi menținute restricțiile după 15 mai

Ultima actualizare:

    Augustin Zegrean spune că președintele poate prelungi starea de urgență
Augustin Zegrean spune că președintele poate prelungi starea de urgență

În timp ce autoritățile încă mai caută pârghii legale pentru a putea menține restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului și după 15 mai, Augustin Zegrean, fostul președinte CCR, spune că el are soluția. Însă spune că va suporta consecințele dacă va dezvălui acest ”secret”. „Tot poporul român o să mă înjure”, a menționat el înainte de a da această soluție.

Augustin Zegrean a spus, într-un interviu acordat Digi 24, că având în vedere Articolul 53 din Constituție ce spune că drepturile fundamentale pot fi limitate numai prin lege, prin nimic altceva, nici măcar prin ordonanță de urgență, după 15 mai, nu ar mai fi posibilă menținerea restricțiilor. Încetarea stării de urgență ar face imposibilă limitarea circulației persoanelor.

Guvernul a adoptat rapid, luni, un proiect de lege care conține măsurile ce ar urma să intre în vigoare după 15 mai, când autoritățile vor să înlocuiască starea de urgență cu starea de alertă. Proiectul trebuie să fie însă aprobat și în Parlament, unde poate suferi modificări. Mai mult, Avocatul Poporului a constestat deja starea de alertă la Curtea Constituțională, care ar urma să ia joi o decizie pe această sesizare. Odată votată, legea ar trebui să intre în vigoare sâmbătă. Însă chiar dacă s-ar mișca repede Parlamentul, legea nu poate intra în vigoare mai devreme de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, a arătat Augustin Zegrean precizând că asta prevede Art. 78 din Constituție. În plus, legea trebuie să stea două zile la dispoziția celor care pot sesiza Curtea Constituțională. Însă Augustin Zegrean spune că nu este totul pierdut.

Fostul președinte al CCR spune că sunt soluții. „Tot poporul român o să mă înjure”, a menționat el înainte de a da această soluție: președintele să prelungească cu trei zile starea de urgență. „Oricând există această posibilitate. Președintele poate să prelungească cu încă o lună, dacă vrea”, a spus Zegrean. „Dacă nu pot să rezolve problema până sâmbătă, de sâmbătă, toate măsurile luate prin ordonanțele militare se pun deoparte”, a subliniat fostul judecător constituțional.

Întrebat de ce spune că ar fi înjurat de tot poporul român pentru soluția pe care o dă, Zegrean a spus că „tot poporul român vrea să scape de starea de urgență. Și-au făcut planuri să meargă sâmbătă la bere, nu?” a întrebat retoric fostul președinte CCR. Întrebat dacă asta e bine, Augustin Zegrean a spus că nu știe, nu cunoaște situația reală în legătură cu coronavirusul și ce se întâmplă în spitale și nu vrea să se pronunțe. „Vedeți, e și luna asta, care te îndeamnă să ieși din casă, să pleci, așa este, asta am făcut întotdeauna în mai cu toții”, a încheiat fostul președinte al CCR.

Joi, pe 14 mai, este ultima zi în care România se află în stare de urgență. De vineri, 15 mai, țara noastră intră în starea de alertă, însă toate restricțiile impuse în starea de urgență nu ar mai fi în vigoare.

Citește și: 

Au fost publicate măsurile de relaxare, aplicate din 15 mai. Fără aer condiționat în autobuze și restaurantele hotelurilor rămân închise

Ce spune Nelu Tătaru despre declarația pe propria răspundere: "După 15 mai, sunt adeptul declarației verbale"

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
marcel ciolacu si gabriela firea. foto mediafax
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net