Ora Pământului 2019 în România. Ce poți face pentru protecția planetei

Ultima actualizare:

    Anul acesta, Ora Pământului în România este pe 30 martie, între orele 20.30 și 21.30. Puteți participa simplu, fără să stați pe întunericFOTO: adevarul.ro
Anul acesta, Ora Pământului în România este pe 30 martie, între orele 20.30 și 21.30. Puteți participa simplu, fără să stați pe întunericFOTO: adevarul.ro

Ora Pământului este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie. În acest an, vom putea ajuta la economisirea energiei electrice pe 30 martie, de la ora 20.30, la ora 21.30, ora României. Mai sunt 25 de zile, dar puteți ajuta planeta și până atunci. Uite câteva idei simple!

Anul acesta, Ora Pământului în România este pe 30 martie, între orele 20.30 și 21.30. Puteți participa simplu, fără să stați pe întuneric: stingeți luminile în încăperile unde nu se află nimeni, închideți calculatorul, monitorul, imprimanta, aparatura electrocasnică pe care puteți să nu o folosiți timp de o oră (robot de bucătărie, mixer, maşina de spălat, uscătorul de rufe, fierul de călcat, maşina de spălat vase, aspiratorul, plita de gătit, cuptorul cu microunde).

Specialiști de pe toată planeta sunt îngrijorați de schimbările climatice și spun că este una dintre cele mai mari amenințări asupra mediului, oamenilor, economiilor.Observaţiile indică creşteri ale temperaturilor medii globale ale apei şi ale oceanului, o topire extinsă a zăpezii şi gheţii şi creşterea globală medie a nivelului mării. Este foarte probabil ca, în mare parte, încălzirea să poată fi pusă pe seama emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din activităţi umane.Specialiștii au găsit și niște  metode simple, pe care orice om ar putea să le fgolosească și, astfel, să contribuim la protecția planetei.

Mai puține pungi din plastic

Mergi la cumpărături cu propria sacoşă și aruncă recipientele în coșuri separate, pentru a putea fi reciclate. 

Poți reutiliza ambalajele în gospodărie  în diverse scopuri: ghivece, abajururi creative, suporturi sau vase pentru stocarea mărunțișurilor.

Cumpără atât cât mănânci. Risipim foarte multă mâncare: circa 50% din toată producția de hrană de la nivel global ajunge la coșul de gunoi. 

Închide televizorul, computerul și alte echipamente electronice și electrocasnice când nu ai nevoie de ele și scoate-le din priză. Acestea folosesc între 10% și 60% energie chiar și atunci când sunt în stand-by. 

Foloseşte becuri economice sau cu LED și stinge luminile când nu ești în cameră.

Cumpără aparate electrice și electrocasnice cu consum redus de energie. 

Dacă vrei să îți cumperi o mașină de spălat nouă, o imprimantă, un telefon mobil sau orice alt obiect electric, alege modelul cu cel mai mic consum de energie pe care ți-l permiți.

Cum reciclezi hârtia și electrocasnicele

  • Caută programele de reciclare a electrocasnicelor derulate în anumite perioade de marile magazine de specialitate, acolo unde în schimbul aparatului vechi primești un anumit discount la aparatele noi.
  • Dă căldura mai încet iarna și ridică temperatura aerului condiţionat vara.
  • Spală rufele și vasele cu programele economice.
  • Pune rufele la uscat, în loc de a folosi uscătorul mașinii de spălat.
  • Izolează-ți casa și biroul. Clădirile pot pierde cantități enorme de energie, prin aerul cald care iese iarna și cel rece, vara.
  • Alege surse de energie verde, pune panouri solare.
  • Reciclează hârtia acasă şi la birou și printează numai dacă este absolut necesar.

Cum economisești apa

  • Știai că pentru o cană cu cafea se consumă 140l de apă pe parcursul întregului lanț de producție? Pentru 1 kg de carne de vacă se utilizează 10-20.000 l, pentru un tricou – 2.900 l, iar pentru o pereche de teniși – 8.000 l. Cu cât foloseşti mai puţină apă caldă, cu atât se consumă mai puţină energie pentru a încălzi apa, ceea ce reduce emisiile.
  • Închide robinetul când te speli pe dinți, când te săpunești sau când dai vasele cu detergent.
  • Repară robinetele care picură.
  • Fă duş în locul unei băi și redu durata duşului.
  • Instalează capete de duş care economisesc apa.
  • Reglează flotorul de la vasul wc la minim.
  • Colectează și folosește apa de ploaie.

Alege cea mai bună opțiune de transport

În loc să te urci în maşină în fiecare zi ca să rezolvi câte un lucru, nu ai putea să grupezi mai multe la un singur drum?

Nu ai putea folosi transportul în comun, bicicleta sau chiar mersul pe jos în loc de mașină? În acest fel ai contribui la reducerea emisiilor de carbon, cea mai gravă problemă de mediu actuală.

Nu ai putea să îţi înlocuieşti întâlnirile de business cu convorbiri telefonice sau cu video conferinţe?

Sursa: ora-pamantului.ro

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net