Ordinul de protecție provizoriu a intrat în vigoare! Cine își bate nevasta rămâne pe străzi

Ultima actualizare:

    Bărbații care-și bat soțiile vor fi dați afară din casă de polițiști
Bărbații care-și bat soțiile vor fi dați afară din casă de polițiști

Agresorii sunt aspru pedepsiți de lege. De două săptămâni a intrat în vigoare ordinul de protecție provizoriu. Acesta este emis de polițist în caz de violență domestică, iar abuzatorul este dat afară din casă timp de cinci zile, chiar dacă este proprietar.

Pe 28 decembrie 2018, a fost introdus ordinul de protecție provizorie. Acesta se poate emite de către polițist în situația în care viața, integritatea fizică, ori psihică a unei persoane este pusă în pericol de către un membru de familie.

Polițistul are dreptul să dea bătăușul afară din casă 5 zile

Pentru a stopa actele de violență, a fost reglementat în mod expres dreptul polițistului de a pătrunde în locuință, chiar și fără acordul proprietarului sau al reprezentantului societății, astfel, fiind protejat cu prioritate dreptul la viață și integritate fizică și psihică al victimei. În acest fel, agentul are posibilitatea, în urma evaluării riscului, care se face pe baza a 21 de întrebări, să ia imediat una dintre următoarele măsuri cu privire la agresor: evacuarea temporară din locuința comună, chiar dacă acesta este proprietarul, reintegrarea victimei și a copiilor în casă, păstrarea unei distanțe față de victimă, purtarea unui dispozitiv de supraveghere, obligarea la predarea armelor pe care le deține”, a explicat pentru Click! avocatul Adrian Cuculis.  

Ordinul provizoriu se poate dispune pentru o perioadă de 5 zile, urmând ca acesta să se prelungească până la data emiterii ordinului obișnuit, în situația în care există o astfel de solicitare.

Avocatul Adrian Cuculis este de părere că ordinul de protecție provizorie va salva multe vieți
Avocatul Adrian Cuculis este de părere că ordinul de protecție provizorie va salva multe vieți

Actul se poate ataca în instanță în termen de 48 de ore de la comunicare.

Ordinul provizoriu se anunță la parchet

Polițistul care a emis ordinul are obligația de a sesiza parchetul de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii, procurorul având obligația ca pe baza documentelor înaintete, să determine într-un termen de până la 48 de ore dacă este necesară menținerea ordinului sau nu.

În cazul în care constată că nu mai este necesară menținerea măsurilor de protecție dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecție, cu menționarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unității de poliție și vor fi informați și cei implicați în dosar.

În ipoteza confirmării ordinului provizoriu, procurorul îl înaintează împreună cu toate documentele ce au stat la baza acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază a fost emis, însoțit cu o cerere de solicitarea a acordării unui ordin obișnuit de protecție.

Aceste măsuri se puteau lua înainte doar de către instanță, care avea obligația de a se pronunța asupra ordinului într-un interval de până la 72 de ore.

Din 28 decembrie și până în prezent, în Capitală au fost emise zece ordine provizorii. Și în Constanța a exista un caz pe 8 ianuarie.

Peste 20.000 de persoane au fost bătute în 2017

România este una dintre țările membre ale Uniunii Europene ce se află în fruntea clasamentului în ceea ce privește violența în familie.

Numai în 2017 au fost raportate Poliției peste 20.531 de fapte de loviri și alte violențe, majoritatea victimelor fiind de sex feminin (75%).

Dar numărul lor real este mult mai mare, doar că femeile nu au avut curajul să anunțe că sunt bătute.

Conform statisticilor, cele mai multe acte de violență s-au petrecut la domiciliu. Și mai grav este că 46 de femei, 26 de bărbați și 12 copii și-au pierdut viața, iar principalii agresori s-a stabilit că sunt partenerii de viață și rudele apropiate.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net