Otilia Ciotău, prima femeie din România care a învins Everestul. Este bancher în New York

Ultima actualizare:

    Otilia lucrează la Banca Mondială, dar se scoală zilnic la 4 dimineaţa să alerge, să înoate sau să meargă pe bicicletă
Otilia lucrează la Banca Mondială, dar se scoală zilnic la 4 dimineaţa să alerge, să înoate sau să meargă pe bicicletă

Otilia Ciotău este prima femeie din România care a reuşit să învingă Everestul. A escaladat vârful împinsă de o ambiţie de fier şi o poftă nebună de a-şi împlini un vis din adolescenţă. Originară din Suceava, Otilia locuieşte în SUA şi lucrează la Banca Mondială.

„M-am născut în Suceava într-o zi geroasă de iarnă acum mai bine de 38 de ani. Am învăţat repede că în viaţă te confrunţi în permanenţă cu urcuşuri şi coborâşuri şi niciodată nu poţi să ştii ce vei găsi dincolo de următorul deal. Sunt finanţist şi matematician de profesie; ciclist, alpinist şi marinar amator... şi, din când în când, scriitor”, mărturiseşte suceveanca Otilia Ciotău, care a reuşit o performanţă extraordinară. Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă a anunţat pe site-ul oficial că Otilia Ciotău este prima femeie din România care a cucerit, în luna mai, vârful Everest de 8.848 de metri, scrie adevarul.ro. Tânăra în vârstă de 38 de ani locuieşte în SUA şi lucrează la Banca Mondială. Pe când avea doar 14 ani, a auzit despre primul român care a escaladat Everestul - Constantin Lăcătuşu. A impresionat-o atât de mult reuşita lui, încât a început să citească tot mai mult despre munţi şi a ajuns să facă liste după liste cu munţii pe care urma să-i escaladeze. Toate listele începeau cu acelaşi nume: Everest.

Când s-a hotărât că a venit timpul să plece în aventura vieţii ei, s-a antrenat în Colorado pe diverşi munţi urcând, de exemplu, pe vârful Quandary (4.348 metri) pe un viscol incredibil. Otilia a explicat că a avut o experienţă extraordinară pe muntele Washington - unde se spune că vremea poate fi la fel de potrivnică ca pe Everest. Atunci a fost prinsă într-o furtună de zăpadă. A trebuit să se întoarcă, deşi era aproape de vârf. În New Hampshire a învăţat să escaladeze gheaţa şi s-a bucurat să descopere că are o afinitate pentru acest sport. Pentru aproape patru luni a dormit într-un cort cu oxigen redus pentru a simula condiţiile de la altitudine ridicată şi s-a antrenat pe bicicletă cu masca cu oxigen redus. Pe lângă antrenamentul cu greutăţi pentru braţe, a purtat aproape în permanenţă în spate o vestă cu greutăţi de 20 kg, precum şi greutăţi la glezne, pentru a-şi obişnui picioarele cu ghetele grele pentru mers la altitudine şi colţari.

Otilia Ciotău este prima femeie din România care a urcat pe vârful de 8.848 de metri din Himalaya
Otilia Ciotău este prima femeie din România care a urcat pe vârful de 8.848 de metri din Himalaya

„În fiecare zi m-am obişnuit să mă trezesc la 4-5 dimineaţa şi, până la începerea serviciului, să parcurg 15-20 de kilometri pe bicicletă, să alerg 5-6 kilometri şi să înot, dacă mai rămânea timp. Seara după serviciu - vâsle, greutăţi şi antrenament pentru abdomen. Pentru minte, meditaţie şi cărţi despre Everest”, a explicat suceveanca pentru adevarul.ro. Ea a mai spus că expediţia de pe Everest a fost unul dintre cele mai frumoase momente din viaţa ei. „Nu sunt alpinist de profesie şi serviciul pe care îl am solicită maximă concentrare. Cel puţin pentru un an, din cauza constrângerii impuse de zilele de concediu, proiectul meu va fi să scriu despre experienţa mea pe Everest şi să împărtăşesc ce am învăţat cu cei din jur”, a conchis Otilia Ciotău.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net