Palat şi vile dintr-un tun de 1,4 milioane de euro dat Germaniei cu alocaţii false pentru copii

Ultima actualizare:

Membrii unei familii de romi geambaşi din Bihor, anchetaţi de procurorii germani pentru o fraudă care a păgubit statul cu peste 1,4 milioane de euro, au o avere consistentă în Româna: vile şi chiar un palat uriaş într-un sat de lângă Oradea. Banii proveneau din alocaţiile oferite de statul german copiilor.

Acuzaţiile aduse de autorităţile din Germania vizează faptul că, din 2013 şi până anul trecut, trei romi din Bihor ar fi depus cereri pentru alocaţii în cazul a 102 copii români, care nu aveau dreptul la acest sprijin. Indivizii au încasat în numele puştilor nu mai puţin de 845.340 de euro! În 2017, cuantumul alocaţiilor oferite de statul german varia între 192 euro şi 223 euro/lună/copil, iar acum se cifrează între 204 euro şi 235 euro. Până în 2019, cetăţenii din ţările UE, deci inclusiv românii aflaţi în Germania, puteau solicita sprijinul pe baza unei mutaţii înregistrate la orice oficiu local de resort. Din gruparea infracţională ar fi făcut parte trei fraţi, Ioca, Iancu şi Ghica Rostaş, şi un alt bărbat, Ştefan Rostaş. Filiera racola “beneficiari” din familiile sărace cu mulţi copii. În unele cazuri, oamenii nici n-au ajuns în Germania. Ioca şi complicii luau actele de identitate şi certificatele de naştere ale copiilor din România. Cu ele se fabricau, apoi, acte de reşedinţă pentru adresa „Im Wohnpark” 50127 Bergheim. Oamenilor li s-au deschis conturi bancare, iar cardurile le-au fost confiscate, primind doar un mic comision. Alocaţiile erau încasate de membrii grupării. În cazul celor 102 copii, cei patru romi se alegeau lunar cu peste 20.000 euro, scrie adevarul.ro.  

O a doua acuzaţie aduse bandei se referă la falsificarea dosarelor pentru obţinerea ajutoarelor oferite de Germania în cazul antreprenorilor afectaţi de pandemie. Ideea i-a venit unui alt român din Germania, Sorin Ciurar, care îşi fabricase acte pentru ajutorul de urgenţă la Düsseldorf. Bărbatul a încasat cei 9.000 euro şi le-a dat de veste cunoştinţelor. Ioca, Iancu şi Ghica Rostaş au intrat imediat în afacere, racolând doritori. Solicitanţii plăteau un avans de 300 euro, care îi revenea lui Ciurar, şi un comision pentru Ioca, Iancu şi Ghica Rostaş. Cei trei adunau datele şi creau adrese de e-mail. În toate cererile, la rubrica “firmă” se menţiona că solicitantul se ocupa cu activităţi meşteşugăreşti. Banda a depus 105 cereri, pentru subvenţii totalizând 1.039.000 euro. Statul german a şi plătit, în 64 de cazuri, 598.000 euro.  


    Vilele din satul Cheriu au la porţi un cap de leu drept blazon
Vilele din satul Cheriu au la porţi un cap de leu drept blazon

Gruparea a fost destructurată în decembrie 2020, după percheziţii la locuinţe din Germania şi din Austria. La apartamentul din Bergheim al unuia dintre suspecţi a fost găsit un atelier unde se fabricau adeverinţe şcolare şi acte de identitate folosite la întocmirea dosarelor pentru alocaţii. Au fost arestate patru persoane, printre care Iancu şi Ghica Rostaş. Ioca Rostaş, care se întorsese în România, a fost predat în ianuarie germanilor şi a ajuns în arestul Poliţiei din Köln. 


    Vilele din satul Cheriu au la porţi un cap de leu drept blazon
Vilele din satul Cheriu au la porţi un cap de leu drept blazon

Ioca, Iancu şi Ghica Rostaş fac parte dintr-o familie de romi geambaşi din satul Cheriu, comuna Oşorhei, de lângă Oradea. Ei se ocupau cu vânzarea maşinilor second-hand aduse din Germania şi deţin în Cheriu patru vile, dar şi un palat cu două etaje, toate având la porţi un cap de leu ca blazon. 


    Palatul cu două etaje domină clădirile din jur
Palatul cu două etaje domină clădirile din jur
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net