Papa Francisc, în România. Ce a făcut președintele Iohannis la aeroport, de emoție

Ultima actualizare:

    Președintele Klaus Iohannis și soția sa l-au întâmpinat pe Papa Francisc la aeroprotul Otopenifoto: captură/Digi 24
Președintele Klaus Iohannis și soția sa l-au întâmpinat pe Papa Francisc la aeroprotul Otopenifoto: captură/Digi 24

Papa Francisc începe vineri, la Bucureşti, vizita de trei zile în România. Sanctitatea Sa va vizita şi Iaşiul, Blajul, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc.

UPDATE 20:00 Papa Francisc a ajuns la Nunțiatura Apostolică, acolo unde va înnopta. Prima zi a vizitei sale în România se încheie aici. 

UPDATE 19:40  Din papamobil, Papa salută mulțimea din Piața Enescu. Papa Francisc s-a îndreptat spre Piața Revoluției, după slujba de la Catedrala Sfântul Iosif, unde a salutat pelerinii adunați în număr mare, în ciuda ploii. Suveranul a fost ovaționat și aplaudat, aclamat de numărul mare de pelerini adunați pe traseul Papei. 

Emoționat, Klaus Iohannis a ținut-o strâns de mână pe soția sa
Emoționat, Klaus Iohannis a ținut-o strâns de mână pe soția sa

UPDATE 18:00 Papa Francisc pleacă de la Catedrala Neamului cu papamobilul Isuzu. Pe drum, salută mulțimea. La scurt timp, ajunge la Catedrala Sfântul Iosif și înainte de a intra, merge să salute mulțimea adunată în față. Suveranul Pontif a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Sfântul Iosif din Capitală, slujbă încheiată la ora 19:30. 

Papa Francisc a cerut ca geamurile Loganului cu care s-a deplasat spre Palatul Cotroceni să nu fie fumurii
Papa Francisc a cerut ca geamurile Loganului cu care s-a deplasat spre Palatul Cotroceni să nu fie fumurii

UPDATE 17.28 Papa Francisc rostește rugăciunea ”Tatăl Nostru” în limba latină, la capătul unui discurs impresionant.

UPDATE 16.45 Papa Francisc a pornit spre Catedrala Mântuirii Neamului, unde se află deja câteva sute de persoane. De la ora 17.00 aceștia vor asista la rugăciunea "Tatăl Nostru”, alocuțiuni și cântări pascale și un salut al Sanctității Sale Papa Francisc. În catedrală accesul se face pe bază de invitații, iar printre oficialitățile care au ajuns deja se află ministrul de Interne, Carmen Dan, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Ei au fost huduiți de mulțime. "Demisia", au strigat oamenii către Carmen Dan. "Hoțule", a fost reacția în momentul sosirii lui Tăriceanu, conform Hotnews.

La Palatul Cotroceni, Papa Francisc a sărutat crucea purtată de Patriarhul Daniel
La Palatul Cotroceni, Papa Francisc a sărutat crucea purtată de Patriarhul Daniel

UPDATE 15.45  Suveranul Pontif se întâlnește cu Patriarhul Daniel la Palatul Patriarhal din București. ”Să mergem împreună cu puterea memoriei. Nu cu memoria nedreptăților suferite sau pricinuite, a judecăților și a prejudecăților, care ne închid într-un cerc vicios și ne determină să avem atitudini sterile, ci cu memoria rădăcinilor: a primelor secole în care Evanghelia, vestită cu îndrăzneală și spirit profetic, a întâlnit și luminat noi popoare și culturi; a martirilor din primele veacuri, a Sfinților Părinți mărturisitori ai credinței, ai sfințeniei trăite zilnic și propovăduite de atâtea persoane simple care împărtășesc același Cer”, a fost mesajul Papei Francisc.

Patriarhul Daniel a evocat vizita Papei Ioan Paul al II-lea, din mai 1999. ”Cu salutul pascal „Hristos a înviat!”, vă primim în această sală a Palatului Patriarhiei, în care, la 8 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a fost primit de Patriarhul Teoctist şi de mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Această sală este numită simbolic în limba latină Conventus, adică Întâlnire.”

La Catedrala Mântuirii, Papa Francisc a primit o icoană mozaic cu Sf. Andrei de la Patriarhul Daniel
La Catedrala Mântuirii, Papa Francisc a primit o icoană mozaic cu Sf. Andrei de la Patriarhul Daniel

UPDATE 14.30 Suveranul Pontif s-a întâlnit la Palatul Cotroceni și cu premierul Viorica Dăncilă. A fost o audiență privată în cadrul căreia șeful Executivului a mulțumit Sanctității Sale pentru atenția generoasă pe care o acordă relațiilor cu România și a evocat întrevederea avută cu ocazia vizitei la Vatican, din luna mai a anului trecut. Viorica Dăncilă i-a dăruit Papei Francisc i-a dăruit un ceas realizat special pentru această ocazie de Augustin Matei. Pe cadranul ceasului este reprezentat Sf. Francisc de Assisi. Pe spatele ceasului, pe rotorul mecanismului, este o bucată de malachit - o rocă albastră despre care se spune că a fost folosită la realizarea albastrului de Voroneț.

UPDATE 13. 43 Papa a pornit spre Nunțiatura Apostolică din București. La ieșirea din palatul Cotroceni, Înaltul Pontif a coborât din mașină pentru a saluta mulțimea.

Papa Francisc, la Catedrala Sf. Iosif
Papa Francisc, la Catedrala Sf. Iosif

UPDATE 13.25 Papa Francisc își rostește discursul în limba italiană. Suveranul Pontif îl salută pe ”fratele meu Daniel” și face trimitere la Revoluția din 1989, de la care se împlinesc anul acesta trei decenii. Papa îi invocă, de asemenea, pe milioanele de români care au fost nevoiți să-și părăsească țara și familiile pentru a munci în străinătate.

UPDATE 13.15 Klaus Iohannis și Papa Francisc fac declarații publice de la Palatul Cotroceni. Președintele României i-a transmis Suveranului Pontif bun venit în țara patronată de Sfântul Andrei și a amintit de vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România din 1999. „Este o mare bucurie pentru mine, ca președinte, și în numele tuturor românilor să vă primesc la București și să vă urez: Bun venit în România! Vă veți afla pentru câteva zile pe tărâmul Sfântului Andrei și sunt convins, sfinte părinte, că la Iași, Blaj și Şumuleu Ciuc veți fi întâmpinat cu cea mai mare căldură. Veți putea cunoaște țara pe care Sfântul Ioan Paul al II-lea a numit-o grădina Maicii Domnului.”

UPDATE 12.25 Papa Francisc a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost primit de Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, cu onoruri militare. Papa a salutat garda de onoare în limba română.

UPDATE 11.50 Papa Francisc a pornit spre Palatul Cotroceni, într-un autoturism Dacia Logan bleumarin, cu numerele „SCV1” - abreviere a Status Civitatis Vaticanae. Pe traseu, oamenii opresc mașinile ca să fotografieze coloana oficială. De menționat că Papa a cerut special ca geamurile mașinii să nu fie fumurii, astfel încât oamenii să-l poată vedea.

UPDATE 11.35 Papa Francisc a fost întâmpinat de Carmen și Klaus Iohannis pe aeroportul Otopeni. De emoție, președintele Iohannis și-a ținut strâns de mână soția, în timp ce Suveranul Pontif era salutat de delegația Bisericii Catolice Române și primea flori de la doi copii.


    Emoționat, Klaus Iohannis a ținut-o strâns de mână pe soția safoto: captură/Digi 24
Emoționat, Klaus Iohannis a ținut-o strâns de mână pe soția safoto: captură/Digi 24

Pentru acest moment istoric pentru România, Carmen Iohannis a ales o rochie bleu-azur vaporoasă, până la genunchi, cu mâneci lungi.

UPDATE 11.10 Papa Francisc a aterizat la București. Pe Aeroportul Otopeni este așteptat de președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis. Sute de persoane așteaptă, la ora transmiterii știrii, în zona Bulevardului Kiseleff pentru a-l saluta pe Papa Francisc.

UPDATE 9.20 avionul în care se află Sântul Părinte a decolat cu puţin timp în urmă de la Roma şi va ateriza la Bucureşti în jurul orei 11.30.

În Bucureşti şi în ţară au fost luate măsuri speciale de securitate, mii de oameni fiind aşteptaţi să îl întâmpine pe Sfântul Părinte. Imediat ce avionul în care se află Sântul Părinte va ateriza la Aeroportul Henri Coandă, Papa Francisc (83 de ani) va pleca spre Palatul Cotroceni, unde va face o primă oprire. În aeronovă se află nu doar jurnalişti, ci şi persoane apropiate Sfântului Părinte. Papa Francisc face această călătorie, fiind însoţit de majordom şi de medicul său personal. "Voi merge în România ca un pelerin, pentru a merge împreună cu fraţii noştri din Biserica Ortodoxă Română şi cu credincioşii catolici. Vă cer, rugaţi-vă pentru mine", a scris Papa Francisc, pe contul de Twitter.

Suveranul Pontif se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă, cu ambasadori, cu reprezentanţi ai societăţii civile, cu Patriarhul Daniel, cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. 

Programul Papei Francisc în Bucureşti

Cele mai importante activităţi de masă la care va participa Papa Francisc la Bucureşti vor avea loc la ora 17.00, la Catedrala Mântuirii Neamului, unde, împreună cu Patriarhul Daniel, va spune rugăciunea „Tatăl nostru”, apoi va saluta mulţimea, şi la ora 18.00, la Catedrala Sf. Iosif, unde va prezida Sfânta Liturghie, apoi va porni spre Piaţa Victoriei.

Prima zi a călătoriei apostolice se va încheia în Piaţa Ateneului, unde vor avea loc mai multe momente artistice. În Bucureşti, Papa Francisc poate fi salutat vineri, în zona Bulevardului Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, zonă în care coloana Suveranului Pontif va circula cu viteză redusă. Trei sute de voluntari vor asista, alături de autorităţi, cele 25.000 de persoane care s-au înscris online pentru a-l vedea pe Papa Francisc după Sfânta Liturghie de la Catedrala Sf. Iosif. În centrul oraşului vor fi amplasate două scene (Catedrala Sf. Iosif şi Piaţa Ateneului), 15 ecrane şi numeroase difuzoare unde va putea fi urmărit programul Papei.

În afara celor 19 sectoare dedicate pelerinilor, va exista o zonă „liberă”, de unde cei care nu s-au înscris online să poată asista la evenimentele din Piaţa Revoluţiei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net