Parcul Natural Văcăreşti, delta din mijlocul Capitalei

Ultima actualizare:

Unul dintre locurile neobişnuite din Bucureşti este Parcul Natural Văcăreşti, denumit şi „Delta dintre blocuri”. Singura arie naturală urbană protejată din România este, la ora actuală, un punct de atracţie pentru cei dornici de o aventură într-o lume a naturii, ce adăposteşte zeci şi sute de specii de păsări, mamifere, plante.

Întins pe o suprafaţă de 184 de hectare, Lacul Văcăreşti a fost la originea sa un proiect iniţiat de Nicolae Ceauşescu în anii ’80. Lacul se află în sectorul 4, cuprins între Calea Văcăreşti, Şoseaua Olteniţei, Şoseaua Vitan-Bârzeşti şi Splaiul Dâmboviţei. Ca şi Lacul Morii, Lacul Văcăreşti trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureştiului împotriva inundaţiilor. Lucrările au început în 1986, ocazie cu care a fost demolată şi Mănăstirea Văcăreşti, dar au fost sistate după 1989

. A rămas doar o groapă imensă, împrejmuită de maluri betonate. Dar, treptat, natura a început să pună stăpânire pe zonă. Pe fundul gropii au început să se formeze bălţi tot mai întinse, alimentate de izvoare subterane, iar în partea dinspre râul Dâmboviţa a apărut un ecosistem asemănător celui din Delta Dunării. În mai 2016, prin Hotărâre de Guvern, a fost înfiinţat oficial Parcul Natural Văcăreşti.

Trasee pentru plimbare, dar şi pentru biciclişti

Parcul adăposteşte, la ora actuală, peste 157 specii de păsări, printre care egrete, stârci, cormorani, lebede, lişiţe, raţe şi gâşte sălbatice, pescăruşi, 333 specii de plante, 13 specii de mamifere (vulpi, iepuri, dihori, vidre şi bizami etc), 5 specii de reptile şi 6 de amfibieni. Există numeroase activităţi organizate de administraţia parcului, inclusiv semimaratonul „Sun Challenge” ajuns la a doua ediţie şi care va avea loc, anul acesta, în 28 septembrie, pe potecile din parc.

În prezent, există traseul tematic ”Poteca biodiversităţii urbane”, cu o lungime de 2,3 km, care poate fi parcurs în aproximativ o oră. Iubitorii plimbărilor cu bicicleta pot opta pentru parcurgerea traseelor de bicicletă, amenajate pe coama digului – ”Belvedere” şi în interiorul parcului – ”Printre bălţi”. Toate traseele se fac sub îndrumarea unuia dintre rangerii urbani ai Asociaţiei Parcului, care se vor asigura să fiţi în siguranţă, dar să şi respectaţi normele existente în interiorul parcului. Aceste trasee au o lungime totală de 8 km şi sunt prevăzute la intersecţii şi din loc în loc cu indicatoare care arată direcţia şi distanţa până la următorul punct de orientare.

Programul de promovare a patrimoniului turistic „Destination: Bucharest” este desfăşurat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net