Părinții vor avea zile libere plătite în plus. Iată în ce condiții!

Ultima actualizare:

    Părinții ar putea avea zile libere ca să stea acasă cu copiii atunci când se închid școlile Foto: Shutterstock
Părinții ar putea avea zile libere ca să stea acasă cu copiii atunci când se închid școlile Foto: Shutterstock

Cei care au copii mici ar putea avea parte de zile libere în plus. Toate plătite. Acesta se vor acorda atunci când școlile și grădinițele vor fi închise din cauza vremii nefavorabile sau a altor situații de urgență.

Vizați sunt părinții ai căror copii au sub 10 ani, dar propunerea se va putea concretiza dacă proiectul legislativ va fi votat de ambele camere ale Parlamentului.

Deocamdată, a trecut de Senat și se află la Camera Deputaților, for decizional. În expunerea de motive se precizează faptul că, în cazul în care cursurile școlilor sunt suspendate, părinții care au copii cu vârsta mai mică de 10 ani ar putea cere concediu plătit.

Acestea vor fi în plus față de concediul de odihnă legal și se vor acorda la cerere unuia dintre părinți sau tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale.

Zilele libere pentru părinți vor fi plătite de angajator

Pentru a beneficia de ele, aceștia ar trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere, semnată de ambii părinți, acolo unde este cazul, și depusă angajatorului celui care va supraveghea copilul în perioada menționată. Indemnizația primită se va plăti în funcție de cheltuielile de personal ale angajatorului și va fi egală cu salariul corespunzător unei zile de muncă.

Grupul inițiatorilor proiectului de lege, mai mulți parlamentari PSD-ALDE, au mai propus ca aceste zile libere plătite să fie acordate pe toată perioada în care autoritățile anunță necesară închiderea unităților de învățământ.

  • la nivelul unității de învățământ, dacă directorul o cere, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității, și cu aprobarea inspectorului școlar general;
  • la nivelul grupurilor de unități de învățământ din același județ/municipiul București- la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea ministerului;
  • la nivel regional sau național, după consultarea reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar, prin ordin al ministrului educației naționale și cercetării științifice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
cafea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net