În ziua votului, cine încalcă legea va plăti. Membrii partidelor trebuie să pună capăt oricărei acțiuni electorale. În ziua alegerilor, nu au voie să-i sfătuiască pe alegători cu cine să voteze. Cei care le dau bani sau bunuri alegătorilor riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi electorale .


Închisoare riscă și cei care vor băga în urne mai multe buletine de vot, cei care vor vota de mai multe ori sau cei care vor folosi un act de indentitate fals, potrivit digi24. Este interzisă fotografierea sau filmarea votului în cabină. Încălcarea acestei reguli se pedepsește cu o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei. Falsificarea înscrisurilor de la birourile electorale se pedepsește cu 1-5 ani de pușcărie. Totodată, membrii Birourilor Electorale sunt obligați să înregistreze orice sesizare și nu pot reține actul de indentitate al vreunui alegătăro fără un motiv întemeiat.

Votul a început la 7 dimineața și se încheie la ora 21:00. Președintele secției este obligat să închidă votarea la 21 fix, dacă nu, riscă o amendă cuprinsă între 4.500-10.000 lei. Totuși, românii care la ora 21 se află încă în interiorul secției de votare își vor putea exercita dreptul de vot.

Ministerul de Interne a recomandat sesizarea oricăror încălcări ale legii electorale la numărul unic 112.

 
 
Loading...