Paște 2019. Uite cum se încondeiază ouăle în Bucovina!

Ultima actualizare:

    Bucovineanca Iuliana Celica Nistor (58 de ani) încondeiază ouă de 20 de aniFOTO: Florin Șuler
Bucovineanca Iuliana Celica Nistor (58 de ani) încondeiază ouă de 20 de aniFOTO: Florin Șuler

Câtă migală! Să încondeiezi ouă ca în Bucovina îți trebuie multă răbdare și talent. Reporterii Click! au aflat de la Iuliana Celica Nistor cum să transformi un ou banal, într-o bijuterie. Uite cum se încondeiază ouăle în Bucovina!

Ce obicei minunat vine din Bucovina: ouăle încondeiate! Reporterii Click! au aflat de la Iuliana Celica Nistor (58 de ani) cum să transformi un ou banal, într-o bijuterie. Am întâlnit-o în Muzeul Satului din București, cu ochelarii pe nas și înconjurată de zeci de ouă încondeiate. În timp ce o iscodeam, mâinile femeii din comuna Burdujeni, județul Suceava, trasau linii albe pe un ou roșu.

”Mă întrebați cum încondeiez ouă? Fac asta de 20 de ani și acum merge mai ușor. Ca să poți încondeia ouă ca mine ai nevoie de răbdare, talent și har de la Dumnezeu”, ne-a spus Iuliana Celica Nistor. Apoi începe să ne spună cum se încondeiază ouăle.

”Ouăle se înțeapă și se golește de albuș și gălbenuș. Se spală bine, apoi se pune la uscat o zi. Tehnica se numește încondeiat cu ceară în relief. Avem nevoie de pigmenți, adică culori diferite, care se pot cumpăra din magazin, de ceară de albine și de instrumentul numit chișiță. Chișița nu se găsește în magazine, ci o face soțul meu. Este de fapt un băț care are la vârf o sârmă prin care se scurge ceara. Fac desenul pe care îl vreau cu ceara topită. Îmi trebuie 1 – 3 ore ca să desenez modelul pe care îl am în cap. Când se întărește ceara, vopsim oul cu culoarea cea mai deschisă, de exemplu galben. După ce se usucă bine vopseaua, se acoperă cu ceară spațiile care se dorește să rămână colorate în galben. Punem oul în culoarea următoare, de exemplu roșu. Și tot așa. Când am terminat de colorat, cu o cârpă caldă se îndepărtează ceara și se unge ușor cu ulei”, ne-a explicat Iuliana Celica Nistor.

Cât costă un ou încondeiat în Bucovina

Pentru Iuliana Celica Nistor, ouăle încondeiate este și îndemânare, plăcere, dar și o afacere. Bucovineanca încondeiază orice fel de ou: de găină, de gâscă, de prepeliță. Cele mai spectaculoase sunt cele de struț din care Iuliana Nistor face și coșulețe pictate. ”Vând în toată țara și în străinătate. Un ou de găină îl dau cu 15 lei, unul de prepeliță cu 6 lei, iar cel de struț - de la 300 de lei în sus. Coșulețele decupate din ou de struț ajung la 400 – 500 de lei. Pentru astea de struț am nevoie de 2 – 3 zile să le încondeiez. Este multă muncă”, ne-a spus Iuliana Celica Nistor.

Citește și Recomandări pentru Paşte 2019. Carnea de miel trebuie să aibă ștampilă ovală

Citește și Paște 2019. De ce e importantă carnea de miel în alimentație

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net