Paște 2020 - Weekend bogat cu filme despre Iisus: povestea vieții, Pătimirea și Învierea

Ultima actualizare:
Diogo Morgado îl interpretează pe Iisus, în filmul „Fiul lui Dumnezeu” (2014), regizat de Christophor Spencer. Producția poate fi urmărită anul acesta la PRO TV
Diogo Morgado îl interpretează pe Iisus, în filmul „Fiul lui Dumnezeu” (2014), regizat de Christophor Spencer. Producția poate fi urmărită anul acesta la PRO TV

Creştinii ortodocşi sunt nevoiţi anul acesta să petreacă Paştele în faţa televizoarelor. Noroc că oferta este generoasă. Paştele de anul acesta este mai bogat ca niciodată în ceea ce priveşte filmele cu Iisus și emisiunile tv.

UPDATE: Am adăugat programul special din prima zi de Paște, derulează articolul până jos.

Sărbătoarea pascală la tv începe chiar de astăzi și ține până luni, inclusiv. Postul naţional de televiziune va transmite sâmbătă noapte, în direct, Slujba Învierii săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel în Catedrala Patriarhală, dar va include în program în toate zilele de sărbătoare şi alte ediţii speciale tematice sau filme despre viața Mântuitorului, la fel cum vor proceda majoritatea canalelor particulare.

Paște 2020 - Programul tv: Iată recomandările pe scurt - „Iisus din Nazareth”, la Antena 1

  • Vineri, 17 aprilie, când TVR 1 difuzează, în intervalul 13.30-14.00, o ediţie specială a emisiunii „Universul credinţei”, intitulată „Paşi spre Înviere” şi care prezintă un interviu special realizat de Andrei Victor Dochia în Ţara Sfântă, pe Drumul Crucii, împreună cu Părintele Profesor Constantin Necula. Tot astăzi (vineri, 17 aprilie), Antena 1 transmite, de la 20.30 şi 23.00, capodopera cinematografică „Iisus din Nazareth” (SUA, 1977), regizată de Franco Zeffirelli, cu Robert Powell în rolul Mântuitorului. Filmul va fi difuzat în două părţi, cea de-a doua urmând a fi transmisă mâine (sâmbătă, 18 aprilie), de la aceeaşi oră.
  • Kanal D a pregătit pentru ajunul Învierii, sâmbătă, 18 aprilie, o ediţie specială de Paşte, intitulată „Stare de speranţă” şi prezentată de Simona Pătruleasa şi de Mihai Ghiţă. Show-ul, transmis în direct, îşi propune să facă punte între români din toate colţurile lumii, care sunt nevoiţi să petreacă această mare sărbătoare la distanţă de cei dragi. În cadrul unei ediţii speciale „Universul credinţei”, TVR 1 transmite, de la 23.00 la 01.10, Slujba Învierii săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel în Catedrala Patriarhală din Capitală. De asemenea, jurnaliştii Andrei Victor Dochia şi Cristian Tabără vor intra în direct cu români din ţară şi din străinătate, preoţi şi credincioşi de pretutindeni, care vor povesti felul în care sărbătoresc Învierea Domnului.
  • Duminică, 19 aprilie, în prima zi de Paşte, de la 12.00 la 13.00, TVR 1 transmite în direct şi a doua Înviere, tot de la Catedrala Patriarhală. Apoi, postul naţional de televiziune sărbătoreşte specific româneşte, difuzând, de la 13.10 la 14.00 concertul Aniversar de 60 de ani al Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania din Baia Mare, în cadrul programului „Tezaur folcloric” (redifuzare). Apoi, seara, de la 21.10 la 23.10, TVR 1 difuzează „Lăutarii Altfel”, show prezentat de Iuliana Tudor.
  • Luni, 20 aprilie, a doua zi de Paşte, este rândul postului tv Antena 1 să sărbătorească româneşte. Astfel, de la 17.00 la 19.00, Mirela Vaida prezintă o ediţie specială a emisiunii „Acces Direct”, înregistrată înainte de declararea stării de urgenţă în România. Responsabili cu voia bună în acest show sunt actorii de comedie Vasile Muraru şi Valentina Fătu, iar cu delectarea auditivă cântăreţii Marcel Pavel, Valentin Sanfira, Vali Vijelie, Andrei Ştefănescu şi trupa Alb Negru, precum şi prezentatoarea emisiunii, care va cânta muzică de petrecere acompaniată de trupa Viorile Gemene.

Paște 2020 - Programul tv detaliat, pe zile: Vineri, 17 aprilie

Filmul „Iisus din Nazareth”, realizat în 1977 de regizorul italian Franco Zeffirelli, îl are în rolul principal pe Robert Powell
Filmul „Iisus din Nazareth”, realizat în 1977 de regizorul italian Franco Zeffirelli, îl are în rolul principal pe Robert Powell
  • PRO TV: În intervalul orar 14:30-17.00 transmite filmul artistic „Fiul lui Dumnezeu” (SUA, 2014), în regia lui Christopher Spencer, cu Diogo Morgado, Greg Hicks și Adrian Schiller în rolurile principale. Filmul prezintă povestea vieții lui Iisus, de la naștere până în perioada adultă, când a devenit cunoscut prin faptele și predicile sale, fiind apoi crucificat și oferind lumii speranța învierii.
  • Prima TV: În intervalul orar 22.00-00.00 22:00 difuzează „Cronica Cârcotașilor”, un best of cu imagini selectate din 20 de ani de arhivă.

„Universul credinței” face „Pași spre Înviere” în Vinerea Mare

  • TVR 1: În intervalul orar 13.30-14.00, emisiunea „Universul credinţei” prezintă un nou episod intitulat „Paşi spre Înviere”, din seria de interviuri pe care Andrei Victor Dochia le-a realizat în Ţara Sfântă, pe  Drumul Crucii, împreună cu Parintele Profesor Constantin Necula, discutand despre semnificatia fiecarei zile din Săptamana Patimilor. Filmările au fost realizate în Ierusalim (în mai multe locuri-cheie: Grădina Ghetsimani, Drumul Crucii, Golgota, Catedrala Sfântului Mormant etc.). Tot postul public de televiziune transmite între orele 18.00-19.00, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „Universul credinţei”, Slujba Prohodului, în direct de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. În intervalul orar 22.10-01.20, TVR 1 difuzează filmul „Patimile lui Hristos” (The Passion of the Christ, 2004), în regia lui Mel Gibson, cu Jim Caviezel și Maia Morgenstern în rolurile principale, Iisus, respectiv mama acestuia, Fecioara Maria.
  • TVR 2: În intervalul orar 17.10-18.40, apoi în reluare, între orele 22.10-23.40 se difuzează documentarul „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu”, realizat în 2011, în regia lui Nicolae Mărgineanu. Numit Sfântul de către colegii săi de la Academia Teologică din Sibiu, căutat și urmat de mii de credincioşi dornici să se împărtăşească din izvorul spiritualităţii sale, sensibil pictor de biserici, om de cultură şi filosof al ştiinţelor şi religiei, preotul Arsenie Boca era neclintit în credinţa că Dumnezeu se află la cârma lumii. Părintele Arsenie Boca era o personalitate unică, ce atrăgea ca un magnet oameni din toate categoriile sociale, dar şi permanenta suspiciune a autorităţilor epocii, care nu puteau înţelege de unde venea acea forţă excepţională de a face lumea să se adune în jurul său. 

Filmul „Iisus din Nazareth”, difuzat de Antena 1

Marco Foschi îl interpretează pe Iisus în filmul „Baraba” (2012) regizat de Roger Young
Marco Foschi îl interpretează pe Iisus în filmul „Baraba” (2012) regizat de Roger Young
  • Antena 1: În intervalul orar 20.30-23.00 difuzează capodopera cinematografică „Iisus din Nazareth” – prima parte (dramă, SUA, 1977; regia: Franco Zeffirelli; cu: Robert Powell, Laurence Olivier, Anthony Quinn, Christopher Plummer, Olivia Hussey, Claudia Cardinale, Anne Bancroft).

Paște 2020 - Programul tv detaliat, pe zile: Sâmbătă, 18 aprilie

  • TVR 1: În intervalul orar 12.30-13.00 se difuzează filmul „Saul din Tars: Mesagerul lui Iisus Hristos” („Paul of Tarsus: Messenger of Jesus Christ”, Italia, 2016), în regia Claudiei Sintigo. Producția este un documentar și spune povestea primului apostol al nemurilor, autorul primelor texte creștine. Saul din Tars, persecutor al creştinilor din Palestina secolului I, voia să extindă persecuţia şi în diasporă, unde trăiau înfloritoare comunităţi iudaice. Pe drumul Damascului, a avut loc cunoscutul episod al convertirii sale instantanee ca urmare a vederii lui Iisus, care-i reproşa blând: „Saule, Saule, de ce mă prigoneşti?". De atunci, Pavel (Paul) nu s-a mai îndoit până la moarte de realitatea acelei viziuni. Influenţa asupra gândirii creştine din epistolele atribuite lui - epistolele pauline - a fost semnificativă, în parte datorită faptului că a fost considerat un apostol proeminent al creştinismului în răspândirea Evangheliei prin comunităţile creştine timpurii din Imperiul Roman.

Slujba Învierii Domnului, în direct din Catedrala Patriarhală

  • Tot postul public de televiziune transmite, de la 13.30 la 14.00, un alt episod intitulat „Paşi spre Înviere”, în cadrul emisiunii „Universul credinţei”. Este vorba despre o serie de interviuri realizate de Andrei Victor Dochia în Ţara Sfântă, pe Drumul Crucii din Ierusalim, împreună cu Părintele Profesor Constantin Necula, despre semnificația fiecărei zile din Săptămâna Patimilor.
  • În intervalul orar 23.00-01.10, TVR 1 transmite, într-o ediție specială a emisiunii „Universul credinţei” Slujba Învierii săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel în Catedrala Patriarhală din Capitală. Apoi, se reia filmul „Patimile lui Hristos”, de la 01.10 la 03.15.

Filmul despre bărbatul salvat în locul Iisus, „Baraba”, la TVR 2


    Marco Foschi îl interpretează pe Iisus în filmul „Baraba” (2012) regizat de Roger Youngfoto: imdb.com
Marco Foschi îl interpretează pe Iisus în filmul „Baraba” (2012) regizat de Roger Youngfoto: imdb.com
  • TVR 2: În intervalul orar 20.20-22.10 este programat filmul „Baraba” (Barabbas, 2012), în regia lui Roger Young, cu Billy Zane, Cristiana Cappotondi și Filippo Nigro în rolurile principale. Filmul este o dramă biblică, inspirată de romanul omonim al lui Par Lagerkvist, câștigător al premiului Nobel pentru Literatură. Când Pilat din Pont permite mulțimii să salveze un condamnat la moarte chiar în ajunul sărbătorii pascale, Baraba este cel ales, iar Iisus Hristos (interpretat în această ecranizare de actorul Marco Foschi) urmează să fie răstignit. Povestea urmărește călătoria spirituală a supraviețuitorului Baraba, care ajunge să descopere atât căința, cât și adevărata putere a credinței.
  • Antena 1: De la 13.30 la 15.45, concurenţii din casa „Mireasa”, aflaţi în cursa pentru marele premiu de 40.000 de Euro şi o nuntă la cheie, fac şi ei ultimele pregătiri pentru Sărbrtorile Pascale, pe care le vor petrece împreună în casă. Nu vor lipsi emoţiile extreme, deoarece chiar şi în prag de sărbătoare se vor putea face eliminări din rândul concurentelor. Apoi, în intervalul orar 20.30-23.00 se transmite partea a doua a filmului „Iisus din Nazareth”, iar de la 23.45 la 00.15 – Slujba de Înviere.
  • Happy Channel: În intervalul orar 20.00-22.00 (apoi în reluare, de la 00.00 la 02.00) transmite drama biblică „Saul: Călătoria spre Damasc” (SUA, 2014), în regia lui Mario Azzopardi, cu Brittany Bristow, Emmanuelle Vaugier și John Rhys-Davies în rolurile principale.

„Misterul Înalțării”, la PRO Cinema

  • Kanal D: Difuzează în direct o ediție specială de Paste, „Stare de speranță”, prezentată de Simona Pătruleasa și de Mihai Ghiță. “Va fi o sărbătoare plină de emoție, momente cu adevărat speciale”, susține Simona Pătruleasa. “Vom face punte între oameni, vom sta de vorbă cu români din țară și de peste granițe, vom vorbi cu medici din linia întâi, care se luptă pentru noi, cu români care au rămas blocați în Italia sau în Spania, dar și cu familiile lor rămase aici. Vom afla poveștile lor și ne vom bucura de lumina Învierii, chiar dacă suntem la distanță unii de ceilalți”, spune Mihai Ghiță.
  • PRO Cinema: În intervalul orar 20.30-22.30 difuzează filmul „Misterul Înalțării” (SUA, 2016), în regia lui Kevin Reynolds. Filmul prezintă povestea biblică a Învierii, văzută prin ochii lui Clavius (interpretat de Joseph Fiennes), un tribun roman și ai ajutorului său, Lucius (interpretat de Tom Felton). Cei doi primesc misiunea de a rezolva misterul Învierii lui Isus și de a afla adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în săptămânile de după crucificare, pentru a infirma zvonurile cu privire la un nou Mesia și pentru a preveni o revoltă în Ierusalim.

Paște 2020 - Programul tv detaliat, pe zile: Duminică, 19 aprilie

  • TVR 1: În intervalul orar 07.00-09.00 și între 11.30 și 13.00 este programată emisiunea cu teme religioase intitulată „Universul credinței”. Se vor transmite în cadrul acestor transmisiuni atât rubrica „Paşi spre Înviere”, care a prezentat pe parcusul întregii Săptămâni Mari o serie de interviuri realizate de Andrei Victor Dochia în Ţara Sfântă, pe Drumul Crucii, împreună cu Parintele Profesor Constantin Necula, dar se va transmite și liturghia intitulată „A doua Înviere”, în direct, de la Catedrala Patriarhală din Capitală.

Ziua folclorului, la TVR 1

  • Apoi, în intervalul orar 13.10-14.00, TVR 1 a programat în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric” difuzarea concertului aniversar intitulat „60 de ani - Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania din Baia Mare”, ce i-a unit pe aceeași scenă pe artiștii Gheorghe Zamfir, Angela Buciu, Laura Lavric, Marius Ciprian Pop, Alexandru Pugna, Florentina şi Petre Giurgi, Constantin Enceanu, Aurel Tămaş. Evenimentul a avut loc cu participarea extraordinară a Ansamblului Folcloric National Transilvania din Maramureş. Urmează, în intervalul orar 14.30-15.30 un grupaj tip best of din emisiunea „Politică şi delicateţuri cu Mircea Dinescu”, între invitați fiind și interpreții de muzică populară Matilda Pascal Cojocăriţa si Ştefan Cigu.
  • Sărbătoarea tradițională continuă la TVR 1 cu emisiunea muzicală „Lăutarii Altfel”, prezentată de Iuliana Tudor (de la 21.10 la 23.10). Orchestra Lăutarii, condusă de maestrul Nicolae Botgos, a sărbătorit 50 de ani de existenţă în cadrul a două evenimente extraordinare care au avut loc la Chişinău în datele de 4 şi 5 martie. În cadrul acestui concert, Nicolae Botgros a prezentat mai multe stiluri muzicale, pornind de la muzică clasică, pop, jazz, până la café concert. Alături de maestru au urcat pe scenă mari interpreţi din Româia şi din Republica Moldova – Gheorghe Zamfir, Monica Anghel, Paula Seling, Vlad Miriţă, Natalia Barbu, Ion Paladi, Ana Cernicova, Mihai Munteanu și trupa Akord.
  • TVR 2: Veselia e în toi de la primele ore ale dimineții. În intervalul orar 07.00-09.00 canalul al doilea al Televiziunii Române prezintă mai multe clipuri muzicale din folclorul tradițional, filmate la Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni. Emisiunea, intitulată „Hristos a înviat!” celebrează astfel Învierea Domnului cu ajutorul unor mari interpreți și ansambluri de renume: Margareta Clipa, Elisabeta Turcu-Juverdeanu, Tulnicăresele din Avram Iancu – Alba, grupul vocal-folcloric Ciuleandra, grupul bărbătesc Rapsozii Oltului, Adriana Mihai, Neta Soare, Marinela Baba, Ioana Breda Morar, Dana Dăncilă, Marius Zgâianu, Gheorghe Gheorghe, Ion Toader, Maria Dan Păucean, Maria și Mihai Nemeș, ansamblurile folclorice: Doina Gorjului, Mușețeanca – Brăila, Gheorghe Roșoga, Matilda Pascal-Cojocărița, Margareta Clipa, Constantin Lătărețu, Emilia Dorobanțu, Victorița Lăcătușu, Polina Gheorghe, Elena Chirică, Ana Almășana Ciontea, Emilia Ghinescu, Cristina Udrea, Ileana Matus, Rodica Mitran, Doriana Talpeș, Cristina Retegan, Anuța Motofelea, Alexandra Bleaje și  ansamblurile folclorice: Doina Gorjului, Mușețeanca – Brăila, Săsciori – Alba.

Creștinii catolici sărbătoresc „Duminica Divinei Milostiviri” - Toate liturghiile din Catedrala Sf. Iosif din București pot fi urmărite în direct pe acest canal

  • Între orele 10.30-11.30, în cadrul emisiunii „Repere sacre” se transmite Sfânta Liturghie romano-catolică, din Duminica a II-a a Paștelui, prezidată de către IPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. „Suntem în timpul Paştelui, care durează cincizeci de zile până la sărbătoarea Rusaliilor și, totodată, astăzi se sărbătoreşte „Duminica Divinei Milostiviri” sau a „Îndurării Divine”. În această duminică, Biserica Catolică celebrează în mod solemn Sărbătoarea Divinei Milostiviri, un eveniment trăit în fiecare an în prima dumincă de după Paște, fiind instituită de către Papa Ioan Paul al II-lea în timpul anului jubiliar din 2000. Transmisia de la Catedrala Sf. Iosif va fi comentată de jurnalistul Ciprian Dumea-jurnalist și Părintele Tarciziu Şerban, preot colaborator.
  • TVR 2 va transmite, în continuare, o ediție specială a emisiunii „Gala umorului”, în intervalul orar 13.00-15.00. Este o întâlnire cu maeștrii comediei românești, în care se prezintă unele dintre cele mai bune momente umoristice păstrate în Arhiva de Aur a Televiziunii Române și realizate de autori celebri de-a lungul a cinci decenii, dar și scenete în premieră, produse special pentru acest program. Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba. 
  • În continuare, tot la TVR 2, de la 15.00 la 18.00 se transmite în exclusivitate concertul extraordinar pop-simfonic intitulat „Lumina mea” și susținut de Paul Surugiu Fuego. Evenimentul a avut loc în data de 7 martie, pe scena Palatului Naţional din Chişinău. Timp de trei ore, artistul a interpretat mai multe melodii din genuri muzicale diferite, piese cunoscute reorchestrate. Alături de Fuego, pe scenă au urcat peste 100 de oameni. Artistul a fost acompaniat de Orchestra Naţională Tele-Radio Moldova, ce-l are ca dirijor pe maestrul Gheorghe Mustea, dar și de Angry Band şi de Capela Corală Moldova. De asemenea, concertul a avut mai mulţi invitaţi speciali, printre care Orchestra Fraţilor Advahov, Natalia Gordienco, Brio Sonores şi maestrul Eugen Doga.   

Citește și:

Unde se poate urmări Slujba de Înviere 2020 la tv, pe internet și la radio

Ce e interzis să faci în Vinerea Mare. Nu se vopsesc ouă, nu se fac cozonaci. Obiceiuri care atrag sporul în casă

Cum sărbătorim Noaptea de Înviere acasă. 6 sfaturi ca să simți magia Renașterii Domnului

Cum faci cel mai bun cozonac. Rețete și secrete de la Nicolai Tand, Horia Vîrlan și Cătălin Scărlătescu

image
image
image
image
image
image
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net