Paștele Catolic 2020: Programul liturghiilor și recomandările tv speciale

Ultima actualizare:

    În seara de sâmbătă, 11 aprilie 2020, Sâmbăta Sfântă după calendarul roman sau latin – Papa Francisc prezidează Vigilia pascală la ora Romei 21.00 (ora României 22.00), în bazilica San Pietro. Ceremonia are loc fără participarea credincioșilorfoto: EPA-EFE
În seara de sâmbătă, 11 aprilie 2020, Sâmbăta Sfântă după calendarul roman sau latin – Papa Francisc prezidează Vigilia pascală la ora Romei 21.00 (ora României 22.00), în bazilica San Pietro. Ceremonia are loc fără participarea credincioșilorfoto: EPA-EFE

Anul acesta, din cauza pandemiei cu coronavirus, România are parte de Sărbători pascale diferite, în care creștinii nu vor avea posibilitatea să se strângă în biserici pentru a lua lumină, a se împărtăși și a celebra Învierea Domnului așa cum erau obișnuiți. Romano-catolicii vor sărbători weekendul acesta, iar cei ortodocși weekendul viitor. Totuși, prima zi din Paștele Catolic 2020 coincide cu Floriile Ortodoxe, așa că în data de 12 aprilie posturile tv au ediții speciale de sărbătoare. Click! îți oferă recomandările tv de sărbătoare.

Creștinii catolici au mai multe variante pentru a putea urmări ceremoniile Învierii Domnului anul acesta. TVR 2 transmite în direct de la Vatican, în intervalul orar 22.00-23.50, liturghia oficiată de Papa Francisc. De asemenea, parohiile romano-catolice din România s-au organizat fiecare astfel încât să poată transmite live, pe paginile lor de facebook, liturghiile similare. Fiecare în parte decide ora de transmisie. În ceea ce privește Catedrala „Sf. Iosif”, Arhidieceza Romano-Catolice din București va difuza liturghia din Catedrala Sf. Iosif, oficiată de IPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. Transmisia este programată între orele 23.00 – 00.30 și poate fi urmărită doar pe internet, pe canalul de YouTube ARCB România.

Paște Catolic 2020 – TVR 2 transmite sâmbătă, 11 aprilie, în direct de la Vatican, virgilia pascală cu Papa Francisc 

Paște Catolic 2020: Aici se va transmite în direct liturghia Învierii Domnului, din Catedrala Sf. Iosif din București

Paște Catolic 2020 – mesajul IPS Aurel Percă pentru credincioși

TVR 1 transmite, de la ora 23.00, emisiunea „Profesioniștii... cu Eugenia Vodă” ce-l are invitat pe IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București.

Prima zi din Paștele Catolic 2020 corespunde cu Duminica Floriilor în tradiția ortodoxă, așadar programul televiziunilor abundă de ediții speciale de săbrătoare.

  • TVR 1 transmite de la 07.00 la 09.00 emisiunea religioasă „Universul credinței”. De la 13.10 difuzează emisiunea „Tezaur folcloric”, o ediție specială intitulată „Vin Floriile!”, cei-i are în program pe tinerii interpreți Viorica Lupu, Florin Boita, Ciprian Zopota, Ionela Toma, Anuţa Arghiroi  și Radu Lazăr. Show-ul a fost realizat cu participarea extraordinară a Ansamblului Folcloric National „Transilvania”, din Maramureş. Programul de folclor continuă la TVR 1 în intervalul orar 18.30-19.00, când se difuzează „România veritabilă” produsă de Cristina Şoloc. Apoi, de la 21.00 la 23.00, este difuzat concertul extraordinar de folclor „O dată-n viaţă”,care a avut loc la Sala Palatului și a fost produs și prezentat Iuliana Tudor.
  • TVR 2 difuzează în direct, de la ora 10.00, în cadrul emisiunii „Repere sacre”, Sfânta Liturghie a Învierii Domnului din Catedrala Sf. Iosif din Capitală. Ceremonia este prezidată de către IPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. Liturghia din Prima zi de Paște se va celebra cu mare solemnitate? în locul actului penitenţial, se va face stropirea cu apă binecuvântată în noaptea precedentă, pentru a aminti de botez. Lumânarea pascală va fi pusă lângă amvon sau lângă altar şi va rămâne acolo tot timpul pascal, iar la celebrările liturgice mai solemne ale acestui timp, adică la Liturghie, la Laude şi la Vespere, va fi aprinsă, până în duminica Rusaliilor. Transmisiunea directă este completată de comentariile oferite de Părintele Tarciziu Şerban, preot colaborator, și Ciprian Dumea, jurnalist. Tot la TVR 2, de la 15.00 la 17.00 se transmite o ediție specială a emisiunii „Drag de România mea!”, prezentată de Paul Surugiu alias Fuego. Printre invitații din platou: Marina Florea, Carmen Rădulescu, Carmen Trandafir, Stela Enache, Mirabela Dauer, Irina Loghin, Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu.

Luni, 13 aprilie – A doua zi de Paște Catolic 2020

  • TVR 1 difuzează de la 13.30 o ediție specială a emisiunii „Universul credinţei”, care cuprinde o serie de interviuri realizate în Ţara Sfântă, pe Drumul Crucii, de Andrei Victor Dochia împreună cu Parintele Profesor Constantin Necula. Este explicată semnificația fiecărei zile din Săptamana Patimilor. Filmările a fost realizate în Ierusalim (în Grădina Ghetsimani, pe Drumul Crucii, la Golgota, în Catedrala Sfântului Mormant și alte asemenea repere importante). Tot la TVR 1, de la 15.00, și emisiunea „Maghiara de pe unu” are ediție specială al cărei titlu este „Paştele şi religia. Obiceiuri de Paște”.

TVR 2 transmite, de la ora 13.00, o ediție de sărbătoare a emisiunii „Cultura minorităţilor”, care cuprinde două reportaje tematic pascale: „Bucovina de poveste” și „Cum își organizează şi pregătesc Sărbătorile Pascale ruşii din Bucovina”.

Rugăciuni în Catedrala Notre-Dame goală, în Vinerea Mare, la un an de la incendiu

Riscăm să rămânem fără pâine! Grâu, făină, ulei, zahăr, biscuți nu se mai exportă

Mergi la cumpărături de Paște? Cum te protejezi de coronavirus în aglomerația din piețe și magazine

Primești masa de Paște direct la ușă. Cât te costă să comanzi online mâncare tradițională

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net