Trăim vremuri emoționante. Aproximativ 2.000 de pachete cu pâine binecuvântată care se numește în popor „Paști” au fost sfințite. Patriarhul a denumit Paștile”medicamentul nemuririi”, o”arvună a vieții veșnice”.


În fiecare pachet se află câte trei”prescurele”realizate de maicile din mânăstirea aflată în reședința Patriarhală. Acestea au fost stropite cu vin din podgoriile Bisericii Ortodoxe de la Dealul Mare. Pâinea aceasta se binecuvintează cu agheasmă și se stropește cu vin de obicei la Liturghia din noaptea de Înviere. Pachetele vor fi distribuite în zilele de vineri, sâmbătă și duminică credincioșilor din Capitală. Pâinea aceasta se binecuvintează cu agheasmă și se stropește cu vin de obicei la Liturghia din noaptea de Înviere. Anul acesta, pentru prima oară după Revoluție, „Paștile” au fost sfințite cu anticipație, după Liturghia din Joia Mare, pentru a fi distribuite credincioșilor care nu pot veni la biserică, întrucât participarea lor la slujbe este interzisă din cauza pandemiei.”Cu anticipație am binecuvântat și sfințit acest Paști care reprezintă pe Hristos – Mielul Pascal ca o binecuvântare, ca o consolare, ca o mângâiere, a spus emoționat Patriarhul joi la slujbă. Preafericirea Sa a amintit că „Paștile” se consumă „înainte de a ciocni ou roșu în noaptea de Paști, după ce la biserică se termină Sfânta Liturghie”.

sfintirea_pastilor_4.jpg

Pentru slujba din Joia Mare patriarhul a ieșit din izolare
Pentru slujba din Joia Mare, patriarhul Daniel a ieșit din izolare pentru prima oară de la declanșarea pandemiei

Pildele Patriarhului Daniel la slujba din Joia Mare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a dat exemplu în predica sa ținută în premieră de la apariția pandemiei în catedrala patriarhală, sfaturile părintelui Cleopa adresate cândva celor întristați că nu s-au putut împărtăși.”Mai există și alte moduri de unire cu Mântuitorul. Primul mod este rugăciunea,(…)al doilea ascultarea cuvântului lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi(…)și al treilea îndeplinirea poruncilor lui Hristos”, a dezvăluit patriarhul ”. Când a sfințit Paștile, glasul liderului Bisericii Ortodoxe Române a tremurat.”Pâinea aceasta reprezintă mielul Pascal, pe Hristos – mielul care ridică prin jertfa Sa păcatul lumii, păcatul neascultării protopărinților Adam și Eva, dar și păcatele lumii, pentru că toate păcatele derivă din păcatul neascultării oamenilor de Dumnezeu. Hristos este mielul lui Dumnezeu care s-a jertfit pentru mântuirea lumii. Taina Sfintelor Paști este taina iubirii jertfelnice a lui Hristos pentru iertarea păcatelor și dobândirea vieții veșnice de cei care cred în El, îl iubesc pe El și împlinesc în viața lor voia Lui”. Patriarhul a spus că trebuie îndeplinită o condiție în aceste zile din partea credincioșilor.”Iertarea semenilor noștri, împăcarea cu toți cei pe care i-am supărat, pentur că Mântuitorul Iisus Hristos pe cruce. Înainte de a-și da duhul s-a rugat pentru iertarea păcatelor celor care l-au răstignit”, a încheiat Daniel

 

Citiți și

 

Patriarhia cere respectarea regulilor de igienă pentru evitarea răspândirii coronavirusului

 

Biserica se mută la televizor și în online

 

 

 

 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: