Patriarhia a stabilit calendarul dezlegărilor pentru Postul Paștilor. Ce trebuie să știe credincioșii

Ultima actualizare:

    Patriarhia a întocmit calendarul dezlegărilor din Postul Paștilor
Patriarhia a întocmit calendarul dezlegărilor din Postul Paștilor

În anul 2021, Paștele Ortodox cade în ziua de 2 mai. Postul Sfintelor Paşti în acest an este ținut în perioada 15 martie – 01 mai. Creştinii numesc acest post şi Postul Mare, care durează 40 de zile, la care se adaugă şi Săptămâna Patimilor.

Postul Mare al Paştelui se referă la postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei. Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare.

Ce ai voie și ce nu în perioada Postului Paștelui

  • Pe toată perioada Postului Paștelui, nu se fac nunți și botezuri.
  • În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite.
  • În Postul Paştelui credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte. Credincioşii, totodată, adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.  
  • De asemenea, în Postul Paştelui este recomandat să nu se consume untdelemn, iar fumatul şi alcoolul nu sunt permise.
  • Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.
  • În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine şi se bea apă şi în Vinerea Mare se ţine post negru. Miercuri se ajunează până seara (odinioară până după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite), când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn.
  • În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbătă şi duminică de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.

Ce trebuie să consumi în timpul Postului Paștelui și când sunt dezlegările

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.

Pe durata postului există și dezlegări la pește, zile în care cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegări sunt:

  • în ziua de Praznicul Bunei Vestiri, joi, 25 martie când este dezlegare la pește, vin untdelemn și vin
  • pe 25 aprilie, în duminica dinaintea Paștelui când este iarăși dezlegare la pește, untdelemn și vin
  • între 16-19 martie, pe 22, 23, 26 martie și între 28 și 31 martie nu ai voie să consumi decât mâncare de origine vegetală.
  • la sfârșitul săptămânii, pe 20, 21, 27 și 28 martie ai dezlegare la untdelemn și vin
  • luna următoare, pe 1 și 2 aprilie, între 5 și 9, pe 13, 16, 19, 21, 22 aprilie, între 26 și 28 aprilie și pe 30 aprilie nu se consumă decât mâncare vegetală
  • în restul lunii este dezlegare la untdelemn și vin
  • în sfârșit, pe 1 mai, cu o zi înainte de Paști se mănâncă doar mâncare vegetală

Citiți și

Săptămâna Albă sau a Brânzei precede Postul Paștilor

Denia Sfântă din Marțea Mare

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net