Patriarhul Daniel: ”Biserica suferă deoarece slujitorii ei nu se pot ruga în același locaș de cult cu credincioșii”

Ultima actualizare:

    Patriarhul Daniel a transmis un mesaj video de Paștefoto: captură/YouTube
Patriarhul Daniel a transmis un mesaj video de Paștefoto: captură/YouTube

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj video de Paște, în care vorbește despre suferința bisericii, pentru că slujitorii ei, preoții, nu se pot ruga în același locaș de cul cu credincioșii, și îi îndeamnă pe oameni să rămână ”în comuniune de rugăciune”.

Mesajul Patriarhului vine după câteva zile de bâlbâieli din partea autorităților în legătură cu protocolul de urmat în timpul nopții de Înviere. Dacă inițial ministrul de Interne anunțase că oamenii vor putea merge la biserică pentru a lua Paștile, în virtutea unui acord între Biserica Ortodoxă Română și Ministerul de Intene, președintele Iohannis a cerut mai multă precauție, pentru a evita răspândirea noului coronavirus în comunitate.

"Anul acesta serbăm Sfintele Paști într-o vreme de tristețe, într-o vreme de pandemie, care răspândește oamenilor teamă, teamă de îmbolnăvire și de moarte, iar autoritățile de stat sunt nevoite să ia măsuri de oprire a răspândirii bolii. În acest context, Biserica suferă mult, deoarece slujitorii ei nu se pot ruga împreună în aceeași biserică, în același locaș de cult cu credincioșii. În acest sens, casele credincioșilor din parohii devin paraclise sau capele familiale care, prin rugăciune, țin legătura cu bisericile din parohii, mărturisind credința comună în Hristos cel răstignit și înviat", a transmis Patriarhul Daniel.

Patriarhul a mai cerut binecuvântarea Domnului pentru toți medicii și cei care ajută pe bolnavi, dar și pentru „cei care lucrează pentru binele poporului român”, urându-le românilor și întregii lumi „sănătate și ajutor, speranță, pace și bucurie”.

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului – Sfintele Paști, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, iar slujbele vor fi oficiate fără enoriași, în condiţiile restricţiilor impuse de decretarea stării de urgenţă din cauza COVID-19.

Sfintele Paști, motiv de discordie între ministrul de Interne și președintele României

Marcel Vela a anunțat marți seară că, potrivit unui acord MAI-BOR, românii vor putea merge la biserică vineri și sâmbătă pentru a primi "pâinea binecuvântată”, în timp ce lumina de Înviere va fi distribuită oamenilor de către polițiști, jandarmi și voluntari.

Decizia a fost aspru criticată în spațiul public, iar miercuri președintele a cerut Guvernului să revină asupra acordului, spunând că nu este momentul pentru relaxare în acest moment.

Câteva ore mai târziu, Marcel Vela a anunțat că acordul încheiat de Ministerul de Interne cu Biserica Ortodoxă a fost modificat, astfel că oamenii nu vor putea lua parte la slujbe nici în incinta, nici în afara bisericilor, pâinea sfințită va fi împărțită de voluntari ai bisericii, ci nu de polițiști, așa cum era inițial, în timp ce Lumina va fi distribuită în noaptea de Înviere tot de clerici și voluntari "în pragul casei sau la fereastră, fără ca oamenii să iasă în stradă".

Practic, clericii din fiecare parohie, însoțiți de până la 5 voluntari, vor merge din casă în casă pentru a împărți pâinea sfințită și Lumina, în noaptea de Înviere. Singura modificare față de acordul inițial cu BOR este că în această misiune nu mai sunt angrenați polițiștii.

Citește și:

Mesajul emoționant al Papei Francisc, la slujba de Înviere: "Întunericul și moartea nu au ultimul cuvânt. Curaj!"

Papa Francisc s-a rugat în Piața Sf. Petru goală și a dat binecuvântarea Urbi et Orbi

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net