Paul Georgescu, «regele maratoanelor acvatice», a înotat 1.600 de metri în apa îngheţată

Ultima actualizare:
La terminarea  cursei a făcut   “baie” de mulţime
La terminarea cursei a făcut “baie” de mulţime

Doar în slip, fără costum de protecţie, a înotat 22 de minute şi 43 de secunde într-o piscină cu apă de doar 3,2 grade Celsius. Este recordul bătut de Paul Georgescu, un fost campion naţional la polo şi actual profesor de educaţie fizică şi sport în Bucureşti.

Zeci de oameni, adulţi şi copii, pregătiţi cu aparate foto şi camere de luat vederi, s-au adunat sâmbătă, 2 februarie, la prânz, la piscina exterioară din cadrul unui club din Bucureşti, unde Paul Georgescu urma să înoate 1.600 de metri.

Paul a devenit ieri primul  român care a înotat fără  costum de protecţie 1.600 m  în apa îngheţată, calificându-se astfel la Campionatul  Mondial din Rusia
Paul a devenit ieri primul român care a înotat fără costum de protecţie 1.600 m în apa îngheţată, calificându-se astfel la Campionatul Mondial din Rusia

Sportivul în vârstă de 40 de ani nu este la prima încercare de acest gen. Se pregăteşte pentru Campionatul Mondial de înot în ape îngheţate care va avea loc în perioada 14-17 martie 2019 în Rusia, astfel că se antrenează intens încă din noiembrie 2018. A început cu câte 3 şedinţe de criosaună pe săptămână, iar după ce vremea s-a răcit, s-a dus să înoate într-un lac aflat în apropiere de Capitală.

De multe  ori a fost  nevoit să  spargă  gheaţa  pentru  a putea înota
De multe ori a fost nevoit să spargă gheaţa pentru a putea înota

Din decembrie, înoată în piscina clubului aflat vizavi de Sala Polivalentă. De multe ori era nevoie să spargă gheaţa înainte de a începe antrenamentul. 

Face exerciţii de respiraţie înainte şi după înot

“Pentru a rezista, apelez la metoda Wim Hof cu instructorul Valentin Bunea. Constă într-o serie de exerciţii de respiraţie care ajută la creşterea pH-ului sângelui şi oxigenarea celulelor. Prima senzaţie atunci când intru în apă e că-mi amorţeşte tot corpul, pentru că sângele merge spre organele vitale. Apoi mă cuprinde o senzaţie de căldură. După 200 de metri de înot nu mai simt absolut nimic.


    De multe  ori a fost  nevoit să  spargă  gheaţa  pentru  a putea înota
De multe ori a fost nevoit să spargă gheaţa pentru a putea înota

Să stai două minute în apă îngheţată e chiar un medicament, pentru că îţi dă un restart organismului şi îţi stimulează imunitatea. Dar mai mult devine periculos pentru neantrenaţi. Mă simt minunat în apă, fie ea caldă sau rece. Înotul în apa rece e mai mult o provocare pentru mine, sport extrem”, explică Paul. 

A terminat cursa de 1.600 de metri în 22 de minute şi 43 de secunde. La ieşire, a făcut o nouă “baie”, de această dată de mulţime. Prietenii şi admiratorii s-au înghesuit în jurul lui să-l felicite. După înot, Paul începe procedura de recuperare. “Fac tot nişte exerciţii de respiraţie, ca să împing sângele înapoi spre extremităţi şi să se amestece cel cald cu cel rece. După care fac un duş cu apă călâie iniţial, apoi tot mai caldă. La final, intru la saună. Recuperarea durează mai mult decât înotul”, râde sportivul. 

Paul Georgescu e considerat “regele maratoanelor acvatice”. Anul trecut a obţinut distincţia Triple Crown (o au doar 200 de înotători din toată lumea), după un maraton de 48,5 km.  În 2016 a devenit cel mai rapid român care a traversat Canalul Mânecii fără costum de neopren, înregistrând 13 ore şi 36 de minute pe o distanţă de 54 km. În 2017 a câştigat cea de-a 30-a ediţie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen, supranumită şi ”Regina” competiţiilor mondiale de nataţie în ape deschise, desfăşurată pe lacul Zürich. 

image
image
image
image
image
image
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net