Pauzele de la şcoală, risc mare de contaminare

Ultima actualizare:

    Elevii trebuie să fie atenți la protecție și în pauze
Elevii trebuie să fie atenți la protecție și în pauze

Un specialist în sănătate publică care a analizat strategia de începere a şcolii a explicat la ce trebuie să fim atenţi. Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş Bolyai, a declarat pentru adevarul.ro că în Europa şi în alte ţări ”există multiple modele care pot fi urmate, dar toate necesită fonduri semnificativ mai mari şi focalizare masivă pe educaţie şi sănătate”.

Care este în opinia sa cea mai mare scăpare a proiectului? ”Măsurile de siguranţă pe perioada pauzelor sunt generice şi insuficiente - acesta va fi punctul în care contaminarea are cele mai multe şanse să crească. Ministerul trebuie să ofere reguli concrete de supervizare şi reglementare a activităţii pe parcursul pauzelor. Exemple de măsuri care pot menţine infecţia sub control: elevii pot petrece timp în pauze doar cu elevi din propria clasă şi în grupuri de maximum 5 elevi distanţaţi la minimum 1 metru, multipli profesori care să supravegheze şi să controleze activitatea elevilor în pauze, toţi elevii trebuie să îşi petreacă toată pauza afară - timp în care sălile de clasă sunt aerisite şi dezinfectate în caz de schimbare a clasei”, spune specialistul.

În plus, clasele ar trebui redimensionate, numărul de profesori şi supraveghetori crescut, iar cei la risc, care nu pot veni la şcoală, trebuie să poată fi învăţaţi de la distanţă.„Aplicarea regulilor de bază (mască, distanţare, igienă) sunt suficiente pentru menţinerea sub control a ratei de infecţie. Problema este că şcolile nu au instrucţiuni detaliate despre cum se pot asigura că aceste reguli sunt implementate - activităţile concrete, sancţiunile concrete, responsabilităţile concrete. Un exemplu simplu - dacă un elev refuză să poarte mască invocând motivul că nu poate respira, au profesorii/directorul vreun mecanism instituţional de sancţionare/obligare a elevului? Pot să îl înlăture din şcoală, pentru a nu îi contamina potenţial pe ceilalţi elevi şi profesori?”.

Profesorul Cherecheş a luat în discuţie şi regula care spune că preşcolarii nu trebuie să poartă măşti.

”Deşi sub vârsta de 10 ani, rata de infectare şi de transmitere a virsului e mai redusă, acest fapt poate fi complet anulat de către absenţa măştii. Masca ar trebui să fie purtată în permanenţă (în ciuda disconfortului) şi de preşcolari, cu adaptarea activităţii didactice pentru stimularea şi recompensarea purtării măştii. Dacă doar recomanzi copiilor tăi să îşi cureţe camera, aceasta va fi în permanenţă un dezastru. Dacă e obligatoriu să îşi cureţe camera, vor fi momente în care aceasta va fi curată”, a explicat specialistul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
cuplu cearta jpg
ploi jpeg
bar g712d79cb7 1920 jpg
fabrica 2 1600x1000 jpg
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net