Pediatrul Mihai Craiu, despre traumele copiilor care stau acasă: ”Leșin, ticuri, idei suicidale”

Ultima actualizare:

    Pediatrul Mihai Craiu recomandă mișcare și soareFOTO Facebook/Spitalul virtual pentru copii
Pediatrul Mihai Craiu recomandă mișcare și soareFOTO Facebook/Spitalul virtual pentru copii

Efectele închiderii școlilor și grădinițelor pentru o perioadă de timp atât de lungă încep să se vadă. Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra traumelor emoționale observate la copiii care au stat acasă din cauza pandemiei de coronavirus. Specialistul relatează despre cazuri de copii care au manifestat stări de leșin sau ticuri și despre adolescenți care încep să aibă ”idei suicidale”.

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului "Alessandrescu-Rusescu", a precizat la Digi24 că proporția copiilor de până în 10 ani, în totalul celor aproape 700.000 de cazuri de coronavirus confirmate în România, este de sub 2% și că redeschiderea școlilor pentru cei mici ar fi un lucru foarte bun, pentru că statul acasă îi afectează puternic.

„Am văzut o mulțime de manifestări, de la leșin, ticuri, nevroze, importate fie de la bunicii cu care stau mult timp, fie de la lipsa socializării, fie pur și simplu de la excesul de ecrane. Pentru că trebuie să ne gândim și pe termen mediu: copiii care interacționează numai cu un device digital - și când nu le place ceva schimbă - au alt antrenament emoțional decât când au peer review, când trebuie să convingă alt copil. Deci pur și simplu le facem rău copiilor noștri expunându-i unui mediu steril de conflicte, de emoții pozitive, de tot ce se întâmplă în mod normal la școală sau la grădiniță”, a declarat Mihai Craiu pentru sursa citată.

„Această lipsă de mișcare și de interacțiune, toată această gimnastică emoțională pe care trebuie s-o avem când ne întâlnim cu mai mulți, pe care trebuie să-i convingem de ceva - să ne dea jucăriile lor, sau lucrurile lor, sau să facem ceva împreună - a dus la o aplatizare a rezonanței afective și au venit toate emoțiile negative, fie ale părinților care lucrau de acasă și le spuneau taci din gură, stai cuminte, n-am timp de tine acum, toate aceste chestii, chiar dacă nu au fost spuse... lipsa zâmbetului părintelui, chinuiala bunicului, toate astea s-au translatat afectiv la copil și nu e bine”, a mai afirmat Mihai Craiu. 

Citește și:

Ministrul Educației: școlile se redeschid fizic din 8 februarie

5 întrebări și răspunsuri despre acest an școlar. Cum se vor încheia mediile și când vor reveni elevii în bănci

Mihai Craiu: ”Lipsa unor interacțiuni normale, omenești are un decont”

Medicul a enumerat o serie de menifestări provocate de aceste stări negative ale copiilor.

„O serie întreagă de suferințe care nu au niciun substrat la analize - și am făcut electrocardiograme, măsurători de tensiune și glicemii - și nu au nicio boală a corpului, dedesubt. Este numai o traumă emoțională și ceea ce este mai trist este că adolescenții - cel puțin cei care au în față examene și momente dificile - aceștia au dezvoltat într-o proporție îngrijorătoare, spune un studiu din Pediatrics, idei suicidale. Chiar trebuie să ne gândim că lipsa unor interacțiuni normale, omenești, are un decont”, a mai precizat medicul Mihai Craiu.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net