Pepenii injectaţi au băgat spaima în români

Ultima actualizare:

    Un vânzător de pepeni din Brăila a fost surprins injectând pepenii pe care tocmai îi scosese la vânzare
Un vânzător de pepeni din Brăila a fost surprins injectând pepenii pe care tocmai îi scosese la vânzare

Scandalul pepenilor injectaţi cu o substanţă neidentificată ia amploare la Brăila. După ce un negustor de pepeni a fost filmat zilele trecute injectându-şi marfa cu o seringă pe care o umplea cu un lichid incolor luat dintr-un bidon de 2 litri, oamenii spun că le este frică să mai cumpere lubeniţe.

Oamenii spun că se tem să mai cumpere pepeni nu pentru că ar fi neapărat deranjaţi că s-a injectat apă pentru a le mări greutatea, ci pentru că le este frică să nu se îmbolnăvească din cauza microbilor care ar fi putut ajunge în fructe. 

Comercianţii sunt supăraţi că, din cauza incidentului, le-au scăzut foarte mult vânzările. „Au înnebunit toţi, domnule! Nu era de ajuns că puneau toate prostiile în salamuri, în sucuri, în dulciuri… Acuma bagă şi în pepeni! Nu mai cumpăr! Gata! Să se spele cu ei pe cap!”, a declarat brăileanul Aristide Novac. De aceeaşi părere au fost şi alţi brăileni chestionaţi de „Adevărul”, oamenii fiind convinşi că la mijloc nu este doar o înşelăciune la cântar, ci că momentul ar putea da idei unor psihopaţi.

„Cică băga apă. Dar dacă nu era apă? Dacă era vreo otravă? Cine ştie ce se poate întâmpla… Nu mai cumpăr pepeni decât de la ţăranii pe care îi cunosc. Mă duc cu maşina 20 de kilometri, dar măcar ştiu că nu mă otrăveşte vreun nebun”, ne-a spus Vasile Onică.

Cert este că negustorul de pepeni filmat şi-a luat deja taraba din zona Hipodrom. Potrivit primarului Marian Dragomir, el ar fi fost evacuat chiar de către Administraţia Pieţelor şi Târgurilor Brăila, care i-a retras autorizaţia de comercializare. Acum, omul este căutat de poliţişti, dar şi de medicii de la Serviciul Siguranţa Alimentelor de la DSVSA Brăila, pentru a se stabili ce introducea el în pepeni. Chiar dacă este vorba doar despre apă, el riscă două amenzi: una pentru înşelăciune, alta pentru falsificarea de produs. Lucrurile s-ar putea complica însă dacă se va demonstra că substanţa injectată în harbuzi este altceva decât apă, caz în care brăileanul s-ar putea alege cu dosar penal.

În acelaşi timp, ceilalţi negustori de pepeni din Brăila sunt foarte supăraţi din cauza incidentului şi spun că vânzările le-au scăzut dramatic. „Ne paşte falimentul. Până să se întâmple prostia asta vindeam 40-50 de pepeni pe zi. Acuma, de-abia mai dau 3-4. E jale! Pierdem bani, deşi noi avem marfă curată, crescută de noi, cu seminţe bune, fără chimicale”, ne-a spus un producător venit tocmai de la Movila Miresii.

Scandalul a izbucnit acum câteva zile, când un trecător a surprins un vânzător dintr-o piaţă din Brăila care injecta cu un lichid pepenii pe care îi scosese la vânzare. Bărbatul a filmat scena şi a postat imaginile pe Facebook.

Cum alegi cei mai buni şi copţi pepeni

Ne aflăm în plin sezon al pepenilor şi, probabil, nu o dată ţi s-a întâmplat să cumperi fructe crude sau trecute pe care le-ai aruncat la gunoi. Pentru că e greu să găseşti un pepene bun, dulce şi zemos, iată câteva sfaturi de la vânzători. 

  • A fost injectat? Nu prea ai cum să-ţi dai seama, ne explică producătorii, dar dacă eşti atent îţi sar în ochi câteva lucruri. Trebuie să ştim că pepenii verzi au coaja lucioasă, netedă, compactă. O crestătură, o înţepătură, orice urmă de lovire se vede imediat. Iar dacă pepenele stă aşa timp de mai multe zile, există chiar riscul să se strice din cauza aerului care pătrunde in interior. Sfatul meu este să alegeţi pepeni care nu au nici o urmă de lovitură. Mare atenţie la aspectul cojii!
  • Greutate. Pepenele trebuie să fie greu pentru mărimea lui. Un pepene trecut este mai uşor decât unul copt. Aşa că, înainte de a cumpăra, cântăreşte în mână câţiva şi alege-l pe cel mai greu. 
  • Codiţa. Dacă are codiţa verde, înseamnă că pepenele este cules de o zi, două, fiind foarte proaspăt. Dacă alegi un pepene cu codiţa uscată, trebuie să ştii că el este cules de 5-7 zile. Asta nu înseamnă că nu este copt. Poate fi, însă, puţin trecut, ne-a explicat Cristi, un alt cultivator de pepeni din Iaşi. 
  • Sunetul gol. Dacă baţi cu degetul în coajă trebuie să fii foarte atent la sunet. Un sunet gol înseamnă că ai în mână un pepene copt. 
  • Pata galbenă. Un pepene nu este verde în totalitate. Pe partea pe care a stat pe pământ culoarea este albă sau galbenă. Dacă alegi un fruct cu acea pată galbenă, trebuie să ştii că tocmai ai cumpărat un pepene copt. Dacă, dimpotrivă, pata este albă, pepenele este crud.
image
image
image
image
image
image
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net