Supărare mare printre agricultorii din Dăbuleni (Dolj)! Recolta de pepeni verzi a fost bună în această vară, însă producătorii au o mare problemă. Oamenii se plâng de faptul că sunt nevoiţi să îşi vândă marfa cu 0,20 lei kilogramul.


Furnicar în micul oraş din sudul Doljului! Zilnic, din Dăbuleni, patria lubeniţelor, pleacă spre pieţele din toată ţara peste 300 de tone de marfă. Fermierii se mândresc cu o producţie bună în 2017, dar tot ei se lamentează că au ajuns să îşi vândă pepenii pe nimic. Un kilogram de lubeniţă se dă cu 20 de bani, însă în pieţe este de zece ori mai scump.
„Noi, cei care nu avem posibilitatea să plecăm în ţară cu marfă, avem de pierdut”, explică Dorin Toiu, unul dintre producători. “Fiindcă nu avem în zonă o piaţă de desfacere, suntem nevoiţi să vindem marfa pe nimic. Un kilogram de lubeniţă costă în momentul de faţă 20 de bani. Samsarii au întotdeauna câştig de cauză. În pieţe, preţul este de zece ori mai mare“, oftează omul.

p27-actu-2-dabuleni2-3col.jpg

Producătorii de lubeniţe sunt revoltaţi din cauza preţului ridicol

În Dăbuleni sunt cultivate peste 1.500 de hectare cu pepeni, dintre care aproximativ 300 cu pepeni galbeni. „Mai întâi am fost acuzaţi că am folosit tratamente de coacere şi că aşa am reuşit să furăm startul. Acum, preţul pepenilor verzi a scăzut de la 2 lei la 20 de bani, iar într-o săptămână o să ajungă 10 bani”, spune, cu obidă, Ştefan Oprea, un alt producător din Dăbuleni.
“Cum mai putem noi să soatem profit? Mai mult, unii comercianţi aduc marfă din Grecia sau Turcia şi o vând ca şi cum ar fi de Dăbuleni. Numele nostru se vinde bine în ţară, însă nu şi aici, în zonă. Toţi vor să profite de pe urma noastră, dar nimeni nu se gândeşte cât muncim noi“, adaugă agricultorul pentru adevarul.ro.

Click! spune

Pe o distanţă de doi kilometri, producătorii din Dăbuleni stau cu căruţele şi remorcile încărcate cu lubeniţe, în aşteptarea clienţilor. Oamenii cred că vor ajunge să arunce o parte din recoltă. “Stăm cu marfa în  soare şi nu cumpără mai nimeni”, se plâng ei.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: