Percheziții la hoții de utilaje agricole. Cum acționau grupările care au furat din afara țării zeci de utilaje

Ultima actualizare:

    Audierile au loc la sediul DIICOT VranceaFoto: adevarul.ro
Audierile au loc la sediul DIICOT VranceaFoto: adevarul.ro

119 percheziții domiciliare în 19 județe ale țării și 57 de persoane aduse în fața procurorilor DIICOT într-un dosar de furturi de utilaje agricole de pe teritoriul altor țări, aduse în România și comercializate. Acesta este bilanțul acțiunii care a vizat destructurarea a patru grupări infracționale ce se ocupau cu astfel de ”afaceri”.

Cele patru grupări infracționale furau utilaje agricole și de construcții din străinătate, le ”cosmetizau”, le făceau acte false și apoi le vindeau pentru maxim jumătate din prețul real. Aceasta era ”afacerea” care le-a adus câștiguri importante celor celor 57 de persoane implicate în aceste furturi.    

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Vrancea şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vrancea au efectuat, marţi dimineaţă, 119 percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Vrancea şi a altor 18 judeţe. Anchertatorii au vizat destructurarea a patru grupuri infracţionale organizate, specializate în furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, luare de mită, dare de mită şi punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Mai exact, în cursul anului 2019, pe raza comunelor Suraia, Goleşti şi Năneşti, din judeţul Vrancea, s-au constituit mai multe grupări infracţionale care furau utilaje agricole sau de construcţii din Italia, Marea Britanie, Belgia sau Austria, pe care le transportau în ţară cu ajutorul unor platforme rutiere.

Utilajele erau vândute la jumătate din prețurile reale  

„În principiu, în localităţile de domiciliu, dar şi pe raza altor unităţi administritive, membrii grupărilor le depozitau la colaboratori sau chiar în spaţii deţinute de firme înregistrate legal, pe perioada cât utilajele erau „cosmetizate” în sensul mascării zonelor din care au fost sustrase/rupte/distruse dispozitivele GPS de localizare sau pentru a le face să corespundă vizual cu utilaje cu privire la care au obţinut documentele reale. De asemenea, până la vânzarea directă sau prin platformele online, membrii grupării apelau la alţi colaboratori care, fie întocmeau în fals documentele aferente tipului de utilaj ce urmează a fi vândut, fie interveneau asupra soft-ului utilajului pentru a face bypass la unele comenzi condiţionate de existenţa dispozitivului GPS, fie interveneau pentru reducerea numărului de kilometri înregistraţi de computerul de bord, ori pentru modificarea datei de producţie. Când toate aceste proceduri erau finalizate, utilajele erau fie livrate unor clienţi preexistenţi, fie erau postate pe platformele online de vânzare. Preţurile cu care aceste utilaje erau vândute variau în marja de 30%-50% din preţul real, ajungând chiar şi în aceste condiţii la preţuri de câteva zeci de mii de euro”, se arată în comunicatul DIICOT.  

Citește și: 

Hoții români spaima Europei! Poliția a arestat două grupări de infractori care furau mașini agricole, aparate GPS, băuturi de lux și icre negre

Patru români care au jefuit zeci de biserici din Anglia, condamnați. La cât se ridică prejudiciul

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net