Nisoarea și gerul crunt au trecut, dar se abate peste noi ”ploaia înghețată”. În Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, totul se va transforma într-un tărâm de cleștar, inclusiv mașinile, care se vor acoperi cu o pojghiță groasă de gheață.


Fenomenul meteo "freezing rain"are loc rar și se produce atunci când picăturile de ploaie suprarăcite îngheaţă instantaneu când ating pământul sau alte obiecte, iar temperaturile la sol sunt pozitive.

”Este un fenomen care se manifestă deja în sud-vestul țării și vom avea parte de el și în noaptea ce urmează, dar și în noaptea de sâmbătă spre duminică”, ne-a precizat Teodora Cumpănașu, meteorologul de serviciu de la ANM.

Asta se traduce prin autoturisme ”poleite” cu gheață și șosele transformate în patinoare. În plus, copacii, dar cablurile de electricitate vor îngjeța instantaneu și e posbil ca sub greutatea gheții să se rupă.

Așa că aveți mare grijă dacă plecați la drum cu mașina! ”Acolo unde s-a dat deja cu soluții antiderapante e posibil să nu se mai producă poleiul. Temperaturile sunt în continuă creștere. Spre exemplu, în zonele montane vor fi între minus 2 și minus 5 grade Celsius ziua și până la minus 10 grade pe timpul nopții”, a mai precizat Cumpănașu.

 

 
 
Loading...