Pericol: şacali în Banat! “Mi-au omorât şapte oi într-o noapte”

Ultima actualizare:

    Şacalul se înmulţeşte rapid şi dă iama în gospodăriile sătenilor
Şacalul se înmulţeşte rapid şi dă iama în gospodăriile sătenilor

În ultimii ani, numeroşi săteni din Timiş şi din Caraş-Severin s-au plâns că şacalii sunt tot mai mulţi şi tot mai agresivi. În satele de pe lângă frontiera cu Serbia au fost înregistrate mai multe atacuri la stâne.

Şacalul a fost un animal aproape necunoscut pentru locuitorii din Banat, până în urmă cu aproximativ zece ani, când au apărut primele exemplare. Şacalul se aseamănă cu lupul, este mai mic, însă mult mai activ. Specialiştii susţin că specia se înmulţeşte foarte repede: o femelă poate face pui de două ori pe an.

"Scot vulpile şi le ocupă vizuina"

“Mie mi-au omorât şapte oi într-o noapte. Nu cred că au fost lupi, fiindcă erau prea mici. Prima dată am crezut că era o haită de câini, dar după aia am aflat de la pădurarul din sat că sunt şacali”, se plânge nea Vasile, un cioban care îşi păzeşte turmele pe dealurile Scăiuşului.

Şacalii au ajuns în zona de vest a ţării din Serbia şi din Bulgaria. Originar din India, animalul a pătruns prin Iran şi Turcia în Europa, iar migraţia lui este pusă pe seama încălzirii globale. “Acum vreo cinci ani a fost o iarnă foarte geroasă, când a îngheţat Dunărea. Din cunoştinţele noastre, atunci a venit cea mai mare populaţie de şacali”, explică Ioan Lera, preşedinte la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Timiş. “Sigur, ei mai ajungeau şi prin zonele de uscat, însă nu ca până atunci. S-au înmulţit foarte repede şi aşa am ajuns să avem zone în care să existe zeci, poate chiar sute de exemplare. O femelă poate să dea naştere şi la 12 pui pe an. În Banat au şi o zonă foarte bogată în vânat. Mai mult, din observaţiile pe care le-am făcut în teren, şacalii au ajuns să scoată vulpile şi să le ocupe vizuina”, adaugă Lera.

"Câinii nici nu-i latră"

Vânătorii confirmă faptul că şacalii tind să devină o problemă serioasă, deoarece nu de puţine ori atacă şi în gospodăriile oamenilor, unde ucid păsările domestice. Din acest motiv, şacalii pot fi vânaţi fără probleme. “Până acum n-am reuşit să-i inventariem, ca să aflăm cât de mare e populaţia de şacali. Femelele de şacali se pot împerechea inclusiv cu câinii domestici. De altfel, câinii nici nu-i latră pe şacali Le-am cerut şefilor de la grupele de vânătoare să culeagă informaţii şi, în sezon, să vâneze şacali ori de câte ori îi întâlnesc”, spune Mircea Ciobanu, şef la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Caraş-Severin. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net