Pesta porcină obligă guvernul să declare alarmă de gradul 0. Se vorbește de sacrificarea a un milion de porci

Ultima actualizare:

    Specialiștii estimează că pesta porcină va duce sacrificarea a aproape un milion de porci
Specialiștii estimează că pesta porcină va duce sacrificarea a aproape un milion de porci

Sacrificarea a un milion de animale, până la sfârşitul anului, declanașarea prigoanei mistreților,”militarizarea”zonelor afectate de pesta porcină. Sunt câteva dintre măsurile avute în vedere de guvernanți care au convocat astăzi la ora 16.00, un comandament de urgență la Ministerul de Interne pentru a lupta cu pesta porcină. Deocamdată sunt afectate județele: Bihor, Brăila, Constanța, Ialomița, Satu Mare, Tulcea, Sălaj, Galați

Potrivit specialiștilor consultați de antena3.ro, dacă boala continuă să facă ravagii în acest ritm, la iarnă, carnea de porc se va scumpi cu 30 la sută, iar unul din patru porci români va dispărea. Premierul Viorica Dăncilă a convocat și ea, o şedinţă de urgenţă la Guvern pentru a găsi soluţii la această criză. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, dar acest virus are impact devastator din punct de vedere economic. Specialiștii Ministerul Agriculturii au anunțat că deocamdată nu a fost descoperit nu medicament care să permit salvarea porcilor afectați.

La ședința programată pentru ora 16.00, la sediul MAI, specialiștii propun măsuri fără precedent de la gripa aviară din 2005. Este vorba de filtre ale Poliției la toate ieșirile din localitățile unde este deja certificată prin analize pesta porcină, omorârea tuturor efectivelor de porci mistreți din județele afectate, prezența masiva a Poliției, stabilirea hărții cu zonele unde mai trebuie omorâți porci din curțile oamenilor.


    În zonele afectate de această”molimă”se instituie filtre totale de carantină
În zonele afectate de această”molimă”se instituie filtre totale de carantină

Unde a lovit pesta porcină

Ultimele zone unde a fost înregistrată pesta porcină sunt județele Galați și Brăila. Pe 27 iulie, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o anexă gospodărească localizată în extravilan, la o distanță de 6 km de comuna Suceveni, județul Galați. Conform procedurilor, DSVSA Galați a luat imediat măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației, au fost impuse restricții de mișcare și s-a efectuat dezinfecţia exploatației afectate. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați porcii bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia și s-a realizat ecarisarea cadavrelor. Nu a fost suficient. Deja de a doua zi, au apărut noi focare ale pestei porcine africane în judeţul Brăila. Potrivit expressdedunare.ro, au fost deja sacrificate mii de animale din gospodării din comunele Berteştii de Jos, Frecăţei şi Stăncuţa. Măsurile nu au împiedicat virusul să ajungă şi în localităţile Măraşu, Măgura şi Băndoiu, toate din Insula Mare a Brăilei.  Degeaba specialiștii au luat măsuri de monitorizare, control şi combatere ale bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea virusului. Până în prezent, în judeţul Brăila au fost sacrificaţi peste 3.000 de porci, iar proprietarii animalelor vor fi despăgubiţi în cel mult 90 de zile.


    Crescătorii ale căror animale vor fi sacrificate sunt despăgubiți de Ministerul Agriculturii la prețul pieții
Crescătorii ale căror animale vor fi sacrificate sunt despăgubiți de Ministerul Agriculturii la prețul pieții

Ministerul Agriculturii despăgubește crescătorii afectați

Ministerul Agriculturii a anunțat că statul îi despăgubeşte pe proprietarii animalelor sacrificate cu sume raportate la preţul pieţei. Până în prezent au fost întocmite dosarele de despăgubire pentru cel puţin două treimi dintre gospodăriile afectate iar documentele sunt trimise la Bucureşti, spre aprobare, începând de miercuri, 1 august. Despăgubirile vor fi plătite în cel mult 90 de zile la o valoare cuprinsă între între 8 lei şi 12 lei/kg, în funcţie de o serie de criterii stabilite prin lege. Despăgubirile sunt stabilite de o Comisie de Evaluare care analizează fiecare caz în parte. „Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate, se face la valoarea de piaţă în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor”, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Potrivit documentelor oficiale, despăgubirile se acordă în funcţie de: valoarea genetică, valoarea zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologică, categoria de producţie, preţul pieţei, la data când a avut loc acţiunea de lichidare a focarului de boală şi valoarea unitară medie calculată pe baza sumei totale a despăgubirii animalelor sau a produselor în cauză.

Echipe mixte, alcătuite din reprezentanți ai acestor instituții, vor desfășura acțiuni care vizează prevenirea și combaterea activităților ilegale comise în piețe, târguri, oboare, piețe agro-alimentare, precum și în zona adiacentă acestora, pe baza unui plan de măsuri elaborat de Inspectoratul General al Poliției Române.

La frontiera externă, intrarea în România a autovehiculelor care transportă animale vii va fi permisă numai prin Posturile de Inspecție la Frontieră ale ANSVSA. Adresele Posturilor de Inspecţie la Frontieră ale ANSVSA sunt disponibile la adresa:  http://www.ansvsa.ro/download/legislatie/pif/date_contact/Date_contact_P...

Speriați de ce se întâmplă la români, bulgarii s-au apucat de două săptămâni să construiască la graniță, mai ales în zonele împădurite, garduri pentru a opri porcii mistreți, considerați principalii”vinovați”de transmiterea bolii.

image
image
image
image
image
image
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net