Peste 3.000 de medici de familie încep vaccinarea în cabinetele proprii. În primă faza ei vor folosi serul de la Johnson&Johnson. Medicul Gindrovel Dumitra admite că acets fapt le va îngreuna activitatea, însă este ”un efort național la care trebuie să contribuim cu toții”.


Campania de vaccinare anti-COVID în cabinetele medicilor de familie a fost anunțată marți, 4 mai, de medicul Valeriu Gheorghiță. Coordonatorul CNCAV a precizat ca au fost pregătite toate materialele necesare pentru desfășurarea procesului de imunizare.

Peste 3.000 de medici de familie încep vaccinarea în cabinetele proprii

”Astăzi a fost anunțata demararea campaniei de vaccinare în cabinetele medicilor de familie. În urma centralizării datelor pe care le-am solicitat de la fiecare județ în parte vorbeam despre peste 3.000 de medici de familie care și-au arătat disponibilitatea de a participa la aceasta campanie de vaccinare. Momentul, din punctul nostru de vedere a fost pregătit, în sensul în care s-a elaborat instrucțiunea care reglementează modalitatea de vaccinare în cabineletele medicilor de familie”, a transmis Dr. Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă.

Medicul a mai precizat că pentru prima etapa va fi distribuit vaccin de la compania Johnson&Johnson. Vor fi distribuite, in 11 judete peste 12 mii de doze. ”Astăzi se completează pana la 20 de județe, ceea ce înseamna până la 20.000 de doze.”, a precizat Gheorghiță.

Gindrovel Dumitra: ”Într-o astfel de măsură nu putem avea doar perfecțiune”

Medicul Gindrovel Dumitra, președinte al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Nationale a Medicilor de Familie admite că acest demers le va îngreuna activitatea.

”Cu siguranță va îngreuna activitatea noastră, însă este un efort național la care trebuie să participam cu toții acum.

Este clar că pe langă pacienții cronici, cei cu afecțiuni acute, cei monitorizați la domiciliu prin telefon, participarea colegilor mei la campania de vaccinare este un efort suplimentar”, a precizat dr. Gindrovel Dumitra.

Întrebat dacă pacienții vor veni cu mai mare încredere către medicul de familie pentru a fi vaccinați, față de centrele de vaccinare, dr. Gindrovel Dumitra a precizat ca ”nu trebuie să privim acest fapt ca pe o competiție ci ca pe o alternativă. Adică acei pacienți care vin pentru a fi consultați pentru o boala cronică, de exemplu, pot alege, în momentul ăn care se prezintă să, desigur, dacă există posibilitatea de a găsi acel flacon de cinci doze, să se vaccineze și la medicul de familie”.

”Din această perspectivă aș vrea să privim lucrurile, pentru că, cel puțin în această perioadă, noi suntem angajați pe toate fronturile. Nu doar pe vaccinarea efectivă în cabinete ci și pentru programarea în centrele de vaccinare, consilierea pacienților în vederea acceptării vaccinării într-un centru de vaccinare, iar mulți dintre colegii mei chiar lucrează într-un centru de vaccinare”, a mai precizat dr. Gindrovel Dumitra.

Ce implică vaccinarea în cabinetele medicilor de familie

Pe lângă distribuția serurilor, Direcțiile de Sănătate Publică vor trebui să asigure distribuția dozelor necesare către medicii de familie. ”Împreuna cu dozele de vaccin necesare se distribuie materialele sanitare aferente, seringi, ace, dezinfectanti, inclusiv seringile umplute cu adrenalină”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Dr. Valeriu Gheorghiță, unul dintre voluntarii de la maratonul vaccinării

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că va fi unul dintre medicii care vor administra vaccinuri în cadrul maratonului de vaccinare care se va desfășura în acest sfârșit de săptămână în București.

”Sunt 1.000 de voluntari înscriși la acest demers. Inclusiv eu voi fi prezent și voi vaccina în ziua de vineri, la Sala Palatului. Ne dorim ca și de această dată să putem crea oportunitatea ca un număr cât mai mare de persoane să fie prezente și să se poată vaccina”, a spus Valeriu Gheorghiță.

El a adăugat că astfel de maratoane de vaccinare vor fi organizate în mai multe orașe din țară, în perioada următoare.

 
 
Loading...