Absolvenții de gimnaziu se pregătesc să intre în clasa a IX-a, la liceu sau la școala profesională. Sunt peste 52.000 de locuri în învățământul profesional și 134.000 la liceu. Dacă aleg ”profesionala”, elevii vor primi burse de 400 de lei lunar, diplome recunoscute în toată Europa și pot fi angajați imediat.


Nu mai sunt meseriași în România. Se plâng firmele, hotelierii, marile magazine. De aceea, firmele sunt dispuse să plătească școlarizarea unor elevi, iar apoi să îi angajeze.

Peste 52.000 locuri în școlile profesionale

Afişarea primelor rezultate de la Evaluarea națională 2019 este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la ora 12.00), procedură urmată de înregistrarea contestaţiilor, în intervalul orar 14.00 – 20.00. Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afişarea rezultatelor finale. Apoi, va urma admiterea în clasa a IX-a.

Absolvenţii clasei a VIII-a au șansa de a învăța o meserie foarte căutată pe piața muncii. Marile companii și firme din România plătesc burse elevilor care aleg să învețe în școlile profesionale, iar apoi îi angajează chiar de pe băncile școlii.

Elevii de ales dintr-o gamă variată de calificări profesionale şcolarizate pe tot teritoriul ţării, iar, în funcţie alegerea lor, vor putea beneficia de o bursă de minimum 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat şi minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică), dacă elevul este înscris la învăţământul dual.

Peste tot în țară sunt clase pentru mecanici auto, lucrători în turism, electricieni, sudori, comercianți, ospătari, prelucrători, instalatori și multe altele, foarte căutate în zonă.

Calendar înscrieri la școala profesională

Înscrierea în învățământul dual începe în data de 24 iunie, iar copiii au la dispoziție doar 2 zile pentru a-și exprima opțiunile și apoi pentru a depune fișa de înscriere la liceele care au clase duale. Absolvenții de clasa a VIII-a trebuie să completeze fișa la secretariatul școlii pe care au urmat-o.

Calendar admitere învățământ dual 2019

Etapa I de admitere

24-26 iunie 2019: Elevii și părinții completează, la secretariatul școlii gimnaziale pe care o urmează, fișa de înscriere în învățământul dual. Elevii și părinții depun fișa de înscriere la liceele care au clase duale.

26 iunie 2019: Afișarea listei candidaților înscriși, la sediul liceelor cu clase duale
27-28 iunie 2019: Examen de admitere în clasele duale, la specializările la care școlile au decis că este nevoie de așa ceva.

Rezultatele sunt anunțate la sfârșitul fiecărei zile.

Candidații respinși la examen își ridică fișele de înscriere și se înscriu la clasele/școlile profesionale care nu au probe de admitere.

1 iulie 2019: Actualizarea și afișarea listei cu elevii înscriși la școlile profesionale.

Etapa a II-a de admitere

Începe în data de 22 iulie 2019, cu înscrierea elevilor la clasele duale la care au rămas locuri libere.

În cadrul învățământului profesional dual, elevii fac 3 ani pregătire teoretică la școală și pregătire practică în companii private, unde la finalizarea studiilor au întâietate la angajare.

Cine se poate înscrie în învățământul profesional dual:

  • elevii care promovează clasa a VIII-a în anul curent
  • absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare anului școlar în curs
  • elevii din învăţământul special care finalizează învăţământul secundar inferior

Cele mai mari firme din țară oferă burse elevilor de la școlile profesionale. Lista colegiilor cu clase de profesională le găsiți aici.

Citește și

Topul liceelor din București. Cele mai bune colegii din sectoarele Capitalei

Calendarul admiterii la liceu 2019, Cum se calculează media de admitere

 
 
Loading...