Aproape că nu există gospodărie în localitatea Păuleşti, din judeţul Prahova, în care să nu găseşti măcar un cireş. Iar acum, că fructele sunt coapte şi bune, oamenii ies şi le vând la porţi, mai ales că nu duc lipsă de clienţi.


”Sunt mici fructele anul acesta”, spun localnicii. Vremea capricioasă nu a ţinut cu ei: a fost frig, a plouat şi a dat şi grindina. Tocmai din acest motiv, producţia de anul acesta a avut de suferit. Cireşele care s-au copt sunt însă delicioase şi au foarte mulţi „fani”, care vin special în zonă ca să plece cu sacoşele pline de „cireşe curate”. 

Costă 15 lei kilogramul, dar la finele săptămânii, când este tranzit mai mare, preţul mai coboară. “E muncă multă până le culegem. Suntem bătrâni, ne chinuim pentru că, după ce că sunt mici, multe sunt şi stricate printre cele bune”, ne-a povestit o bătrână, care vinde cireşele cu 15 lei kilogramul în timpul săptămânii. În weekend, mai lasă la preţ, deoarece concurenţa e mare şi nu vrea să rămână cu marfa nevândută. Mai ales că e muncă foarte multă la cireşe. ”După ce punem pomul, aşteptăm un an, doi depinde cât de subţire este tulpina, ca să-l altoim. Unii se prind, alţii nu, deinde de norocul omului. Dacă este cald se prind din primul an, dacă primăvara este răcoroasă nu se prind. Apoi aşteptăm 5-7 ani ca să putem să culegem”, ne-a mai spus femeia. 

Cireşele din Păuleşti au şi un festival dedicat lor, Sărbătoarea Cireşelor. Anul acesta va avea loc la finele acestei săptămâni, în 8 şi 9 iunie. Horia Brenciu este pe afiş, alături de Fuego, Generic sau Alessia.

 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: