Pilotul de raliuri Dan Gîrtofan, despre lupta cu noul coronavirus: "Am fost la un pas să mă duc"

Ultima actualizare:

    Pilotul îi este recunoscător personalului medicalFotografii: Arhivă personală
Pilotul îi este recunoscător personalului medicalFotografii: Arhivă personală

Doborât la pat de virusul SARS-CoV-2! Dublu campion naţional de raliu, Dan Gîrtofan, în vârstă de 52 de ani, a trecut printr-un calvar în perioada internării la spital. Giri, aşa cum îl ştie toată lumea din sporturile cu motor, n-a fost niciodată bolnav. “COVID-19 m-a buşit rău de tot”, mărturiseşte pilotul.

Momente dure pentru un campion! După primele semne ale bolii şi după ce a aflat că este pozitiv, Dan Gîrtofan, cunoscutul pilot de raliu, nu s-a panicat şi a rămas acasă. „M-am simţit tot mai rău după Raliul Braşovului (n.r. - desfăşurat la finalul lunii martie), aşa că mi-am făcut un test rapid. Am aflat că sunt pozitiv şi am stat o săptămână acasă, după care se tot înrăutăţea situaţia cu respiraţia. În 52 de ani n-am fost nici o zi bolnav şi niciodată în spital”, povesteşte Giri.Pilotul a ajuns, astfel, destul de târziu la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, când mai avea doar jumătate din funcţia plămânilor. A fost nevoie de o minune pentru ca medicii să-l salveze. 

„COVID-19 m-a buşit rău de tot şi nu e glumă. Boala e cât se poate de serioasă, mor oamenii pe capete. Am fost la un pas să mă duc. Doctorii m-au salvat, dar nu ştiu cum! La început, am stat 24 de ore pe zi cu 16 litri de oxigen, timp de o săptămână, apoi cu 12 litri. M-au mutat la Spitalul Judeţean din Braşov, la Anes­tezie şi Terapie Intensivă. Acolo mi se administrau 10 litri de oxigen, după aceea -  8 şi am ajuns, la sfârşit, cu 3 litri”, spune, gâfâind, Dan Gîrtofan. Experienţa de la ATI l-a traumatizat pe campion: „Ferească Dumnezeu ce vezi acolo! Dar doctorii sunt nişte îngeri, asistentele şi întreg personalul – la fel. Muncesc mulţi tineri, sunt dedicaţi şi plini de pasiune. Pentru toţi pacienţii se zbăteau, nu doar pentru mine”. Giri dezvăluie că i se făceau zilnic analize, astfel că tratamentul era adaptat în fiecare zi.


    Lui Dan Gîrtofan i-a fost administrat oxigen în perioada internării
Lui Dan Gîrtofan i-a fost administrat oxigen în perioada internării

În cele din urmă, acum două săptămâni, pilotul a fost externat. Campionul a slăbit 16 kilograme şi abia merge. Pentru că locuieşte la Braşov, într-o zonă în care trebuie să urce, îi este foarte greu să se plimbe în jurul casei, dar ambiţia îl face să meargă mai mult în fiecare zi.Până să revină la forma de dinaintea îmbolnăvirii, ar mai putea trece câteva luni. Acum, la mai bine de două săptămâni de când a fost externat, Giri susţine că se simte de parcă ar avea 150 de ani. 


    Campionul mai are de aşteptat până să revină în curse
Campionul mai are de aşteptat până să revină în curse

Titi Aur: «M-am născut a doua oară»

Un alt as al automobilismului a trecut prin momente complicate din cauza infectării cu noul coronavirus. Pilotul Titi Aur a fost internat în urmă cu o lună la Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” din Bârlad (Vaslui) cu o formă agresivă a bolii, astfel că a avut nevoie, timp de șase zile, de două surse de oxigen. Eforturile medicilor au dat rezultate și, pe 13 aprilie, pilotul a fost externat. 

„M-am născut a doua oară! Norocul meu a fost că nu am avut comorbidități, medicii putând să-mi administreze medicamente puternice, care au dereglat organismul, dar acesta fiind sănătos a rezistat! Nu am cuvinte să le mulțumesc medicilor de la Bârlad”, a declarat Titi Aur pentru vremeanoua.ro. 


    Campionul a slăbit 16 kilograme
Campionul a slăbit 16 kilograme
image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net