A plătit rata unui credit în franci elveţieni cu monede de 5, 10 şi 50 de bani

Ultima actualizare:

    A durat două ore până când angajații băncii au numărat monedele
A durat două ore până când angajații băncii au numărat monedele

O tânără din Simeria, judeţul Hunedoara, care a luat un credit de aproximativ 55.000 de franci elveţieni a achitat, miercuri, o parte din rata lunară de 375 de franci elveţieni în monede de 5, 10 şi 50 de bani şi bancnote de un leu, în semn de protest.

Georgiana Boiţa, în vârstă de 29 de ani, a contractat, împreună cu soţul său, un credit ipotecar pentru achiziţionarea unei case, în valoare totală de aproximativ 55.000 de franci elveţieni, transmite Mediafax.

„Când am luat creditul, în 2007, plăteam 318 franci elveţieni, adică aproximativ 650 de lei. Acum, rata este de 375 de franci elveţieni, aproximativ 1.600 de lei, adică 70 la sută din salariile noastre. După ce am plătit timp de opt ani, am aflat că din cei 55.000 de franci elveţieni mai avem de returnat 50.000. Creditul a fost luat pe 30 de ani, aşa că mai avem de achitat 22 de ani”, a povestit Georgiana Boiţa.

Timp de câteva zile, tânăra şi soţul său au reuşit să adune 310 lei în monede de 5, 10 şi 50 de bani şi bancnote de un leu cu care femeia a mers, miercuri, la filiala unei bănci din Deva, să le depună, în semn de protest. Monedele, puse într-o cutie, cântăresc aproape şapte kilograme, ea plătind restul sumei în franci elveţieni.

„Atunci când am luat creditul ni s-a spus că nu ne încadram decât la franci eleveţieni, nu şi la euro sau lei. Angajaţii băncii ne-au spus că e cea mai stabilă monedă. Eu sunt farmacistă, nu mă pricep la finanţe, am ascultat sfatul inspectorului de credit. Acum, ni se spune că a fost decizia noastră. Cred că şi banca are vina ei, pentru că angajaţii ne-au sfătuit şi se presupune că ei sunt experţi, doar se numesc inspectori de credit”, a spus tânăra.

Angajaţii băncii au sortat monedele şi apoi au numărat banii, întreaga operaţiune durând aproximativ două ore.

Peste 220 de români cu credite în franci elveţieni au făcut plângeri la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, instituţie care a constatat că nicio bancă din România nu a avertizat nici măcar un client asupra riscului la care se expune păstrând valuta creditului.

Peste 75.000 de persoane fizice au credite în franci elveţieni, iar 95 la sută din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net