Pleci la mare? Nu face plinul pe autostradă

Ultima actualizare:

Preţurile la carburanţi diferă de la benzinărie la benzinărie, dar şi în funcţie de locul în care se află. Cele mai bune preţuri la pompă le găseşti în oraşe şi cresc pe măsură ce te depărtezi de localitate. Un studiu făcut de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor arată cât poţi economisi dacă alimentezi înainte să părăseşti oraşul.

Faci economie cât să-ţi închiriezi un şezlong

Pleci la mare în weekend? Vrei să economiseşti nişte bani? Mergi pe Autostrada Soarelui? Dacă răspunsul este afirmativ, este cazul să achiziţionezi carburantul înainte de a porni spre Litoral. Astfel, cu banii rămaşi în plus îţi poţi asigura şezlongul pentru o zi sau te poţi răcori cu trei halbe de bere. Totul reiese dintr-un studiu realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România– InfoCons (ANPCPPS).  

6 benzinării aflate în studiu

Staţiile de carburant menţionate în studiu (6 la număr) sunt situate pe Autostrada Soarelui (A2) şi în Bucureşti, iar preţurile sunt din 25 iunie 2015. “Ca urmare a analizării preţurilor carburanţilor, la produsul tip motorină standard preţurile variază între 5,50 lei/litru şi 5,78 lei/litru. Având  în vedere capacitatea rezervorului unui autoturism Dacia Logan (50 de litri), la asigurarea unui plin un consumator poate economisi 14 lei, ţinând cont de diferenţa de preţ a carburantului, de 0,28 lei pe litru. Dacă luăm în considerare costul unei pâini ca fiind de 0,8 lei, câte pâini putem cumpăra de cei 14 lei economisiţi? Vă spunem noi: 18 pâini”, se arată în studiul ANPCPPS. În ceea ce priveşte preţul la benzina cea mai ieftină, acesta variază între 5,82 şi 6,04 lei. Vorbim aici despre o diferenţă de 0,22 lei pe litru. 

Carburantul cel mai scump e pe A2 

Dacă plecaţi din Capitală spre Litoral, pe A2, cea mai ieftină motorină standard o găsiţi la staţia Petrom, din Constanţa, aflată lângă Garden Center. Un litru costa aici 5,50 lei pe 25 iunie.

Tot la Petrom, dar pe A2, acelaşi combustibil se vindea la pompă cu 5,69 lei. Potrivit studiului, cea mai scumpă motorină standard este la staţiile Rompetrol şi OMV de pe A2: 5,78 lei. În ceea ce priveşte benzina standard  95, cea mai avantajosă se află tot la Petrom Constanţa, iar cea mai scumpă la Rompetrol şi OMV, tot de pe Autostrada Soarelui.

MOL, amendată pentru «cartelul benzinarilor» 

Curtea Supremă a decis definitiv faptul că MOL România a încălcat legea concurenţei şi trebuie să plătească o amendă de 64,2 milioane de lei. Compania a participat la o înţelegere de tip cartel, alături de alţi benzinari. Scandalul a pornit în 2011, când Consiliul Concurenţei a amendat MOL, Petrom, OMV, Rompetrol şi ENI cu 880 milioane lei. Benzinarii au contestat atunci decizia în instanţă. 

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net