Plimbare și proteste înainte de restricții

Ultima actualizare:

    Aşa arăta sâmbătă  Parcul Carol din Bucureşti! Fotografii: Inquam Photos
Aşa arăta sâmbătă Parcul Carol din Bucureşti! Fotografii: Inquam Photos

Sâmbătă, ultima zi în care s-a mai putut ieşi din case până la ora 22.00, în care mallurile şi supermarketurile au fost deschise până târziu, a fost petrecută diferit de români. Dacă unii au ieşit la cumpărături sau la plimbare prin parcuri, alţii s-au gândit să protesteze împotriva măsurilor care au intrat în vigoare de duminică seara.

După săptămâni reci, cu ploi şi ninsori, sâmbătă, românii s-au bucurat de prima zi adevărată de primăvară. Temperaturile au trecut de 17 grade, pomii au înflorit, vremea a fost superbă, tocmai bună de plimbare. Parcurile, muzeele în aer liber, terasele şi pieţele au fost arhipline. Unii au ieşit la alergat, s-au plimbat cu vaporaşul pe lac sau chiar s-au întins pe iarbă, mângâiaţi de razele soarelui. Alţii au profitat de shopping în acest weekend, căci de luni încep serviciul şi probabil nu mai au timp să se încadreze în ora limită de închidere a magazinelor. A fost aglomeraţie şi pe faleza de la Constanţa, dar şi în Poiana Braşov, unde încă se schiază.

Alţii români, însă, au decis să-şi folosească ultima zi de „libertate” pentru a protesta împotriva noilor măsuri. Sute de oameni au ieşit pe străzi la Timişoara şi la Arad, cerând ridicarea carantinei şi demisia autorităţilor care impun restricţii.


    La Timişoara, protestatarii  au cerut demisia primarului  şi ridicarea carantinei
La Timişoara, protestatarii au cerut demisia primarului şi ridicarea carantinei

Vor fi mai mulți polițiști pe străzi

„Fără frică de covid, căci iubirea e un zid!”, „Deschideţi şcolile şi sălile de fitness! Ne vreţi bolnavi şi proşti”, „Libertate nouă, ca în ’89”, „Nu suntem cobai”..., acestea sunt doar câteva dintre mesajele care s-au scandat la Timişoara, oraş în care rata de infectare a depăşit 8 la mia de locuitori. Timişorenii s-au adunat în Piaţa Maria şi s-au deplasat până în centrul oraşului, pe platoul din faţa Operei, sub atenta supraveghere a poliţiştilor şi a jandarmilor.

Şi la Brăila a avut loc un protest anti-mască, de data aceasta lăsându-se cu amenzi. Jandarmii au legitimat 23 de persoane, dintre care un bărbat în stare de ebrietate a fost dus la secţie, ulterior sancţionat. Conform Mediafax, protestatarii s-au plimbat zeci de minute pe străzile principale şi au cerut renunţarea la măsurile anti-COVID. Ei au „dat startul”, renunţând la măştile de protecţie şi la distanţare. 

De duminică seara, au intrat în vigoare noile restricţii impuse de Guvern. În localităţile cu o incidenţă a infectărilor cuprinsă între 4 şi 7,5 la mie, circulaţia persoanelor este permisă până la ora 20.00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. După această oră, ne trebuie declaraţie pe proprie răspundere ca să ieşim din case. Tot în acest interval de incidenţă şi tot în zilele de weekend magazinele se închid la ora 18.00. Dacă incidenţa depăşeşte 7,5 la mie, măsurile de mai sus se aplică în toate zilele săptămânii. Sălile de sport şi-au închis şi ele porţile în localităţile care au incidenţa de peste 4/mie. În acest context, autorităţile anunţă suplimentarea forţelor de ordine şi razii în toată ţara. Încă din acest weekend poliţiştii şi jandarmii au ieşit pe străzi să le aducă la cunoştinţă şoferilor noile reguli. În localităţile aflate în carantină, s-au făcut filtre. Amenzile pentru nerespectarea restricţiilor sunt cuprinse între 500 şi 2.500 de lei.

Cluburi cunoscute, închise în urma controalelor


    Clubul Bamboo  dăduse sâmbătă  drumul la petrecere
Clubul Bamboo dăduse sâmbătă drumul la petrecere

Cluburile în care se organizează chefuri de weekend au fost ținta polițiștilor, sâmbătă seara. S-a lăsat cu amenzi, dar și cu suspendarea activității. În Capitală, proprietarii clubului LOFT au primit trei sancțiuni în valoare de 42.000 de lei, iar DSP a dispus suspendarea activității pentru 30 de zile. Au fost verificate și terasele din parcul Herăstrău, una dintre ele primind 48.000 de lei amendă și activitatea suspendată timp de o lună. Aceeași soartă a avut-o și clubul Bamboo. „Una dintre cele mai mari probleme ale României e că unii se cred mai cu moț. Sponsorii rețelelor de influență și alți bișnițari conectați la cine trebuie operează fățiș în afara legii. Pentru că pot. Pentru că li s-a permis. Eu nu permit așa ceva.


    Ștefan Mandachi, proprietarul  restaurantului, a fost amendat  cu 10.000 de lei
Ștefan Mandachi, proprietarul restaurantului, a fost amendat cu 10.000 de lei

Zilele trecute Poliția Locală a descoperit că la fostul club Bamboo se construiește un cort deși nu au autorizație. Lucrările au continuat. Și-au organizat un cort cu mese, lumini, inclusiv candelabre. Sâmbătă au dat drumul la petrecere, dar eram pregătiți. Nota de plată: 33.000 de lei amendă plus suspendarea activităţii”, a povestit primarul sectorului 2, Radu Mihaiu. Și la Suceava polițiștii au „spart” o nuntă cu 170 de persoane organizată la un hotel de-al omului de afaceri Ștefan Mandachi. Acesta a scris pe Facebook că regulile sanitare se respectă cu sfințenie în toate localurile sale și că dacă se va dovedi că angajații lui au încălcat legea, întreaga echipă va fi demisă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net