În plină criză de vaccinuri, vindem serurile în străinătate

Ultima actualizare:

    În ultimele luni, în  România s-au înregistrat  22 de decese din cauza  rujeolei, la persoane care  nu au fost vaccinate
În ultimele luni, în România s-au înregistrat 22 de decese din cauza rujeolei, la persoane care nu au fost vaccinate

Situaţie revoltătoare! În timp ce România adăposteşte cel mai mare focar de rujeolă din Europa şi duce lipsă de vaccinuri, distribuitorii au anunţat Agenţia Naţională a Medicamentului că exportă circa 4.000 de doze de ser anti-pojar. Ministerul Sănătăţii nu are nici o reacţie!

22 de oameni, majoritatea copii, au murit în ultimele luni în România din cauza rujeolei. Suntem în plină epidemie, fiind înregistrate aproape 5.000 de cazuri de pojar. Un adevărat focar în Europa! Şi asta, din cauza crizei de vaccinuri de la noi din ţară, dar şi din cauza refuzului părinţilor de a-şi imuniza copiii.

Aşadar, în plină epidemie şi în mijlocul crizei, distribuitorii au notificat Agenţia Naţională a Medicamentului că scot de pe piaţa din România aproape 4.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, scrie jurnalista Paula Rusu pe blogul său. În doar trei săptămâni, de când rujeola a mai făcut încă trei victime, toate neimunizate, 3.893 de doze de vaccin au fost anunţate la export, iar două treimi deja au plecat spre alte ţări din Europa.

Trebuie spus că, în 5 aprilie, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, anunţa, într-o conferinţă de presă, că în mai multe judeţe nu mai există nici o doză de vaccin anti-rujeolic: „În zece judeţe am fost informat că am ajuns la fundul sacului. Ieri au fost demarate procedurile şi azi am semnat demararea procedurii pentru achiziţionarea de urgenţă a 115.000 de doze de vaccin ROR”. Ieri, reprezentanţii ministerului ne-au spus că Bodog cunoaşte problema exporturilor de vaccin, însă, deocamdată, nu ne-au transmis un punct de vedere oficial, deşi l-am solicitat.

Într-un ordin de ministru scrie negru pe alb că distribuitorii pot exporta vaccinurile doar dacă în ţară sunt suficiente doze. Numai că legea nu prevede nici o pedeapsă pentru cei care vând în străinătate medicamentele necesare românilor. Prin urmare, aceştia îşi văd nestingheriţi de afaceri.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, la sfârşitul lui februarie, stocurile de vaccin ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) erau epuizate în zece din direcţiile judeţene de sănătate publică. Cea mai gravă situaţie este însă la Ilfov, unde nu mai există vaccin nici în cabinetele medicilor de familie. Problema e atât de gravă încât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii somează autorităţile din România să ia urgent măsuri pentru a ţine îmbolnăvirile cu rujeolă sub control şi pentru a preveni unele noi. 

Click! spune

România a exportat anul trecut vaccinuri şi seruri în valoare de 10,3 milioane de euro, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică, în contextul în care medicii români se plâng de mult de lipsa de pe piaţă a acestor produse.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net