Dacă noaptea va fi senină, puteți vedea cu ochiul liber o ploaie de stele foarte frumoasă. Anul începe cu Quadrantidele, un curent de meteori dintre cei mai puternici: între 100 şi 140 de meteori pe oră.


Anul 2018 începe cu Quadrantidele, un curent de meteori care provine din constelaţia Bootes, lângă Carul Mare. Maximul curentului se produce în noaptea de 3 spre 4 ianuarie. Este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, producând, în timpul maximului între 100 şi 140 de meteori pe oră, informează Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din București.

Meteorii acestui curenţi sunt slabi ca strălucire, fiind nevoie de un cer curat, fără lumini, pentru a îi putea observa. În 2017 maximul a fost pe 3 ianuarie, la ora 16, ora României. Oricare din nopțile de 2/3 și 3/4 ianuarie vă permite observarea unui număr mare de meteori.

Pe lângă calitatea de a fi spectaculoase, stelele căzătoare mai au un plus: se văd numai cu ochiul liber! Nu aveţi nevoie de instrumente astronomice pentru a-i observa.

Vă trebuie totuşi puţină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi cer senin. În serile când se produc maximele cureţilor de meteori, ieşiţi afară într-un loc deschis, fără clădiri sau vegetație înaltă , aşezaţi-vă confortabil pe un şezlong sau pătură şi aşteptaţi, privind pe cer. Aşteptaţi 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul şi veţi vedea stelele căzătoare.

Cu cât locul de unde observaţi este mai întunecat, adică nu aveţi lumini împrejur, cu atât veţi vedea mai mulţi meteori. Dacă nici Luna nu se află pe cer, puteţi observa în condiţii ideale meteorii.

 
 
Loading...